"Дишай свободно" - Световен ден на астмата 07.05 | 10:39

У нас близо 9% от населението страда от бронхиална астма

От Кремена Бедерева

На 7 май отбелязваме Световния ден на астмата. Мотото тази година е "Ти можеш да контролираш своята астма".

Доброволци от Асоциацията на българите, боледуващи от астма ще проведат акция под името "Дишай свободно" пред Министерството на здравеопазването.

У нас близо 9% от населението страда от бронхиална астма, като съотношението деца/възрастни е 2:1.  Едва 40 хиляди от заболелите пък получават безплатно лечение чрез Здравната каса. Останалите трябва да осигурят медикаментите си за своя сметка.

По данни на Дружеството по алергология, болестта засяга почти всеки десети българин, като много малка част от нуждаещите се лекуват.

Най-засегнати са децата. Те страдат от различни алергии, причинени от  замърсеният въздух. В Световния ден ще се разпространяват брошури, съдържащи полезна информация за заболяването. В цялата страна ще има специално организирани пунктове за измерване на дишането.

В София желаещите да проверят здравословното си състояние могат да го направят в пунктовете на  Орлов мост и пред Министерството на здравеопазването.

Българското дружество по белодробни болести, Българското дружество по алергология и Асоциацията на българите боледуващи от астма (АББА) призовават за ден без автомобили.

  Връзката между качеството на въздуха и изменението на климата са очевидни. Необходимо е по-голяма последователност в действията и на национално ниво, които да водят до устойчивост на резултатите. Борбата с изменението на климата е особено важно, тъй като няколко изследвания показват, че намаляването на емисиите на парникови газове е свързано с пряко с намаляване на разходите за здравеопазване и подобряване на качеството на живот на хората.

Ако за ЕС целта за намаляване на вредните емисиите е от 20% до 30% до 2020 г, според направена оценка, ще се спести до 7,9 милиарда евро годишно от избягване на разходи за здравеопазване. Хората с респираторни заболявания са първите, които реагират (първоначална сенсибилизация) и техните симптоми могат да се влошат (обострят) в случай на лошото качество на въздуха.

Пациентите с астма и особено децата, страдат ден след по-високите нива на замърсяване. Тези уязвими хора са по-чувствителни от другите към всички видове замърсители и са изложени на повишен риск от поява на вредни последици от експозицията на замърсяването на въздуха, което може да доведе разрушителен ефект върху здравето на хората и до намаляване на качеството на живот.

Водещи

Най-четени