"Майчин дом" ще се грижи за новородените с нова апаратура 23.04 | 15:49

Тя е дарена от японското правителство

От Елена Кирилова

СБАЛАГ "Майчин дом” получи нова апаратура, отговаряща на европейските стандарти за интензивни неонатални грижи, съобщават от Министерството на здравеопазването.

По думите на заместник-министъра на здравеопазването Десислава Димитрова това ще позволи достигането на най-високи стандарти за качество на медицинската дейност.

Новата апаратура е осигурена по българо-японски проект за закупуване на ново специализирано оборудване за Клиниката по неонатология. Парите са предоставени от японското правителство и целят подкрепа на структурната реформа. Помощта е безвъзмездна и е в размер на 200 хил. лева.

С тази сума е набавена нова апаратура, която включва два неонатални респиратора, билирубинометър, четири неонатални термолегла, три мобилни фотолампи, пулсоксиметър, както и мобилен рентгенов апарат тип Кугел.

Според Димитрова апаратурата е жизнено необходима, защото броят на рисковите бременности  недоносените бебета е нараснал в последно време.

В "Майчин дом” се намира най-голямото неонатологично отделение у нас. В него има 110 легла и се лекува най-голям процент от недоносените бебета в страната.

Освен тази помощ, през 2013 г. здравното заведение ще получи още 300 хил. лева от Министерството на здравеопазването. Тези средства са за модернизиране на част от неонатологията.

Водещи

Най-четени