Митове и факти за това дали мръсните хладилници ни карат да се разболяваме 08.04 | 15:15
Какво е болест на мръсния хладилник

Хладилникът е основен домакински уред, който помага за поддържането на храната свежа и безопасна за консумация. Въпреки това, той може също така да бъде източник на бактерии и микроби, ако не се почиства правилно. В тази статия ще разгледаме митовете и фактите относно разпространението на болести от мръсни хладилници и ще предоставим съвети как да поддържате хладилника си чист и хигиеничен.
Мит 1: Мръсният хладилник винаги причинява хранително отравяне
Факт: Въпреки че мръсният хладилник може потенциално да причини хранително отравяне, това не винаги води до заболяване. Бактериите като Salmonella, E. coli и Listeria могат да растат в хладилник, но наличието им не означава непременно, че храната е замърсена. За да се случи инфекция, тези бактерии трябва да попаднат в тялото чрез консумация на заразена храна.
Мит 2: Редовното почистване на хладилника не е необходимо
Факт: Хладилниците трябва да се почистват редовно, за да се предотврати натрупването на бактерии. Препоръчително е да почиствате хладилника си поне веднъж на всеки 2-3 месеца, или по-често, ако забележите признаци на мухъл, неприятни миризми или растеж на плесен.
Мит 3: Избърсването на повърхностите с разредена белина убива всички бактерии
Факт: Докато белината е ефективен дезинфектант, тя не елиминира всички видове бактерии. Някои бактерии, като например спорите на Clostridium botulinum, са устойчиви на белина и могат да продължат да виреят дори след избърсване с този продукт. Освен това използването на белина може да повреди някои видове пластмаса и други материали, използвани в съвременните хладилници. Вместо това използвайте мек сапун и топла вода, последвани от изплакване с бял оцет, за да премахнете бактериите и да дезодорирате вътрешността на вашия хладилник.
Мит 4: Храната трябва да се съхранява само в херметически затворени контейнери, за да се предотврати замърсяване
Факт: Докато съхраняването на храна в херметически затворени контейнери може да помогне за намаляване на риска от кръстосано замърсяване, важно е също така да вземете предвид температурата и влажността във вашия хладилник. Много хладилници имат зони с различна температура и влажност, предназначени за различни видове храни. Съхраняването на нетрайни продукти при правилната температура и влажност ще помогне за предотвратяване на растежа на бактерии, независимо дали храната е опакована или не.
Болест на мръсния хладилник
Казват, че летните инфекции се крият в хладилниците. Това е вярно, особено, когато хладилникът е препълнен, ползва се от много хора и в него се съхраняват неизмити зеленчуци и плодове. Ако преди това зеленчуците са стояли в хранилища и са ги налазили мишки, по продуктите остават чревни бактерии, причинители на инфекция. Тя е известна като йepcиниoзa, по името на нейния откривател – френския учен Александър Йерсен, който пръв е изолирал причинителя – Йерсиния ентероколика (Yersinia enterocolitica). Бактерията се размножава най-активно във влажна среда и при ниска температура. Така че хладилникът е идеално място за нея. Ако е препълнен, йрсениите лесно се прехвърлят върху останалите продукти – месо и мляко.
Заболяването се проявява чрез силно разстройство (до 10 пъти на ден), което протича средно около 2 седмици с появата на слуз и кръв в отделянията. Телесната температура е повишена температура (рядко много висока). Болният повръща и се увеличават лимфните му възли. Нерядко йерсиниозата предизвиква усложнения.
На първо място това е инфекциозният полиартрит (възпаляват се всички стави). Възможно е развитието на миокардит (възпаление на сърдечния мускул) и по рядко – възпаление на щитовидната жлеза, черния дроб, жлъчката, мозъчната кора.
Лечението се извършва с антибиотици от групата на тетрациклина или сулфонамиди. Според тежестта на заболяването се включват и аминоглюкозиди и флуорохинолони.
Ето защо не бива да се подценява правилното съхранение на хранителните продукти. На първо място това означава редовно почистване на хладилника и поставяне в него само на измити плодове и зеленчуци. Внимание изисква и питейната вода, чрез която също може да се пренесе заразата. А когато пътуваме, задължително е да вземем със себе си средство за понижаване на температурата, защото острите диарии винаги протичат с висока температура. Добре е също да се снабдим и с противодиариен препарат. За преодоляване на проблема помага и пробиотик. Той допринася за усвояване на белтъчините и млечната захар – лактозата, като по този начин подобрява локалния имунитет в лигавицата на червата.
Водещи
-
Асен Василев е петият заподозрян по делото "Коцев"
Софийският градски съд решава дали да остави в ареста кмета на морската столица
11.07 | 20:13
-
15 467 зрители са присъствали на стадион „Георги Аспарухов“ в четвъртък вечер
Двубоят между Левски и Апоел Беер Шева се оказа най-посетеният мач от първия предварителен...
11.07 | 18:00
-
До края на годината ще бъдат осигурени близо 200 единици различна техника за гасене на пожари
Сред тях са още 20 дрона за наблюдение, над 70 мобилни системи, различни видове пожарни, каза...
11.07 | 17:20
-
Експерт обяснява кога може да се придобие собственост по давност и как да се защитят правата пред Европейския съд
Права при наследени имоти
11.07 | 16:59
Най-четени
-
Борисов заяви, че всички държави завиждат на България за успехите
Борисов поздрави МВР за разбитата нелегална фабрика за цигари в Хасковско.
11.07 | 10:15
-
Вотът на недоверие не мина: Политически реакции, след като кабинетът „Желязков“ оцеля
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
11.07 | 10:45
-
Павел: Вече мога да го обявя официално - за второ лято съм в Дуранкулак
Той застава рамо до рамо с Ралица Паскалева, с която вече снимат най-новите епизоди на...
11.07 | 12:45
-
Росен Желязков обеща помощ на Зеленски за възстановяването на Украйна след войната
Кредитен рейтинг и икономически перспективи
11.07 | 13:30