Митове и факти за това дали мръсните хладилници ни карат да се разболяваме 08.04 | 15:15
Какво е болест на мръсния хладилник

Хладилникът е основен домакински уред, който помага за поддържането на храната свежа и безопасна за консумация. Въпреки това, той може също така да бъде източник на бактерии и микроби, ако не се почиства правилно. В тази статия ще разгледаме митовете и фактите относно разпространението на болести от мръсни хладилници и ще предоставим съвети как да поддържате хладилника си чист и хигиеничен.
Мит 1: Мръсният хладилник винаги причинява хранително отравяне
Факт: Въпреки че мръсният хладилник може потенциално да причини хранително отравяне, това не винаги води до заболяване. Бактериите като Salmonella, E. coli и Listeria могат да растат в хладилник, но наличието им не означава непременно, че храната е замърсена. За да се случи инфекция, тези бактерии трябва да попаднат в тялото чрез консумация на заразена храна.
Мит 2: Редовното почистване на хладилника не е необходимо
Факт: Хладилниците трябва да се почистват редовно, за да се предотврати натрупването на бактерии. Препоръчително е да почиствате хладилника си поне веднъж на всеки 2-3 месеца, или по-често, ако забележите признаци на мухъл, неприятни миризми или растеж на плесен.
Мит 3: Избърсването на повърхностите с разредена белина убива всички бактерии
Факт: Докато белината е ефективен дезинфектант, тя не елиминира всички видове бактерии. Някои бактерии, като например спорите на Clostridium botulinum, са устойчиви на белина и могат да продължат да виреят дори след избърсване с този продукт. Освен това използването на белина може да повреди някои видове пластмаса и други материали, използвани в съвременните хладилници. Вместо това използвайте мек сапун и топла вода, последвани от изплакване с бял оцет, за да премахнете бактериите и да дезодорирате вътрешността на вашия хладилник.
Мит 4: Храната трябва да се съхранява само в херметически затворени контейнери, за да се предотврати замърсяване
Факт: Докато съхраняването на храна в херметически затворени контейнери може да помогне за намаляване на риска от кръстосано замърсяване, важно е също така да вземете предвид температурата и влажността във вашия хладилник. Много хладилници имат зони с различна температура и влажност, предназначени за различни видове храни. Съхраняването на нетрайни продукти при правилната температура и влажност ще помогне за предотвратяване на растежа на бактерии, независимо дали храната е опакована или не.
Болест на мръсния хладилник
Казват, че летните инфекции се крият в хладилниците. Това е вярно, особено, когато хладилникът е препълнен, ползва се от много хора и в него се съхраняват неизмити зеленчуци и плодове. Ако преди това зеленчуците са стояли в хранилища и са ги налазили мишки, по продуктите остават чревни бактерии, причинители на инфекция. Тя е известна като йepcиниoзa, по името на нейния откривател – френския учен Александър Йерсен, който пръв е изолирал причинителя – Йерсиния ентероколика (Yersinia enterocolitica). Бактерията се размножава най-активно във влажна среда и при ниска температура. Така че хладилникът е идеално място за нея. Ако е препълнен, йрсениите лесно се прехвърлят върху останалите продукти – месо и мляко.
Заболяването се проявява чрез силно разстройство (до 10 пъти на ден), което протича средно около 2 седмици с появата на слуз и кръв в отделянията. Телесната температура е повишена температура (рядко много висока). Болният повръща и се увеличават лимфните му възли. Нерядко йерсиниозата предизвиква усложнения.
На първо място това е инфекциозният полиартрит (възпаляват се всички стави). Възможно е развитието на миокардит (възпаление на сърдечния мускул) и по рядко – възпаление на щитовидната жлеза, черния дроб, жлъчката, мозъчната кора.
Лечението се извършва с антибиотици от групата на тетрациклина или сулфонамиди. Според тежестта на заболяването се включват и аминоглюкозиди и флуорохинолони.
Ето защо не бива да се подценява правилното съхранение на хранителните продукти. На първо място това означава редовно почистване на хладилника и поставяне в него само на измити плодове и зеленчуци. Внимание изисква и питейната вода, чрез която също може да се пренесе заразата. А когато пътуваме, задължително е да вземем със себе си средство за понижаване на температурата, защото острите диарии винаги протичат с висока температура. Добре е също да се снабдим и с противодиариен препарат. За преодоляване на проблема помага и пробиотик. Той допринася за усвояване на белтъчините и млечната захар – лактозата, като по този начин подобрява локалния имунитет в лигавицата на червата.
Водещи
-
Българинът е казвал, че Гергьовден е по-голям празник от Великден
Всяка капка дъжд на Гергьовден е жълтица, са смятали предшествениците ни.
06.05 | 14:30
-
Ученици демонстрираха пред МОН какви са резултатите от дуалното обучение
В училището се обучават 628 ученици, като 35 от тях са в дуална форма на обучение.
06.05 | 13:45
-
Потресаващи признания на убиеца на Маги
"Това не е вярно! Процедурата е спазена, както изисква законът", отговориха от прокуратурата.
06.05 | 13:30
-
Голям гаф на парада за Гергьовден!
Докато президента и главнокомандващ Румен Радев поздравяваше блоковете на различните видове...
06.05 | 13:15
Най-четени
-
Честваме паметта на свети великомъченик Георги Победоносец
Той бил римски воин, който служил в малоазийската област Кападокия по времето на римския...
06.05 | 09:02
-
Борисов честити празника на българите
На заден план върви видео с български войници, а музикалният съпровод е част от химнът на...
06.05 | 10:30
-
Традиционният водосвет на бойните знамена и знамената светини се състоя днес
Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев участва в тържествения...
06.05 | 10:15
-
Радев към военните: Аз вярвам, че ще отхвърлите всеки опит за разкол и унижение
Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия.
06.05 | 12:00