"Пирогов": Трима от пострадалите в автобусна са опасност за живота 27.08 | 09:02

Дарете кръв, призова Асен Балтов

От Ани Романова

След тежката катастрофа с автобус край Своге няколко столични болници продължават да се борят за живота на пострадалите. Шест жени са настанени в "Пирогов”. Три от тях все още са с опасност за живота.

"Те са в изкуствена кома и на апаратно дишане. Имат тежки белодробни контузии”, обясни Асен Балтов, изпълнителен директор на "Пирогов” пред Нова тв.

"Предстоят им още наблюдения, а на и някои операции. На пациентката, която е в неврохирургия, ще й бъдат извършени допълнителни изследвания и най-вероятно й предстои оперативна интервенция в областта на лицевите кости. Останалите три пациентки остават в същото състояние. Те са на командно дишане и все още има опасност за техния живот. Остават стабилни и не се нуждаят от допълнително подпомагане на сърдечната дейност. Затова смятаме, че най-острият период е овладян”, поясни Балтов.

"Все пак остава въпросителна, защото гръдните травми са много тежки. Те се развиват постепенно в рамките на 4 до 7 дни. Предстои процес на възпаление, който е задължителен при такива тежки травми. Прави се всичко, което е необходимо, за да се преодолее това”, допълни той.

Асен Балтов каза още, че е хубаво да има кръводарители и призова всеки, който има възможност, да дари кръв. Той не се ангажира да прогнозира колко време ще продължи възстановяването на пациентките.

Шестима души са настанени в болница "Света Анна” – пет жени и един мъж. В най-тежко състояние е жена на 62 години. Пострадали са настанени и във ВМА. Там са двама души. В болница "Царица Йоанна” е настанен шофьорът на автобуса, който е с множество охлузвания, но без опасност за живота, пише novanews.bg.

Снимка БТВЕС (архив)

Водещи

Най-четени