"Пирогов" иска статут на ведомствена болница 17.10 | 14:27

Така лечебното заведение ще може да получава финансиране от държавния бюджет

От Филипа Тодева

Болница "Пирогов" да стане ведомствена като Правителствена или ВМА, но да е към Министерството на здравеопазването. Това е поискал директорът на института доц. Стоян Миланов от министър Таня Андреева.

"Настоявам болницата да е със статут на Национален център по спешна медицина и освен пари по клинични пътеки да получава средства и от държавния бюджет", обясни доц. Миланов, цитиран от в. "Преса".

Около 300 000 души минават годишно през "Пирогов", като 75% от тях са спешни и само 25% са планови. За сравнение – в останалите болници съотношението е точно обратното.

"В момента здравното ведомство ни плаща за всеки потърсил помощ в поликлиниката по 20 лева. Разходите за един спешен болен обаче са между 50 и 70 лева още преди да бъде приет за лечение", обясни доц. Миланов. Той е изчислил, че ако "Пирогов" стане ведомствена болница, това ще струва на държавата около 15 млн. лева годишно.

"С тези средства само за три години ще направим ремонт на всички отделения и ще имаме най-модерната апаратура. Сега изобщо не можем да получим пари за капиталови разходи, защото имаме дългове, а според европейските директиви това се приема като държавна помощ към губещо предприятие", посочи шефът на спешния институт.

За да илюстрира абсурдната ситуация, той даде пример как месеци наред се е молил за субсидия за ремонт на детската реанимация. "Трябваше да доказвам, че всяка година там спасяваме живота на 300 българчета, за да ни преведат най-после някакви средства", обясни доц. Миланов.

Водещи

Най-четени