„Пирогов“ отново отвори врати за пациенти 11.03 | 14:03

Спешни случаи ще се поемат още от Окръжна, Александровска и ВМА

От iNews.bg

Болница "Пирогов" отново приема пациенти след извършената тази нощ дезинфекция, съобщава БНР. По-рано най-голямата спешна болница в страната ограничи достъпа на пациенти заради потвърдените два случая на коронавирус, засилени са мерките за сигурност.

Двамата пациенти са настанени във вътрешното отделение на болницата. В болницата протича преструктуриране на пространството, за да се осигури възможност за карантина на засегнатите от вируса хора и на всички, които са били в контакт с тях.

Имаше непотвърдена информация, че се приемат само спешни случаи, но снощи беше съобщено, че пациентите, които отиват там, се пренасочват към Окръжна болница и други здравни заведения. 

От Окръжна болница съобщиха за "Хоризонт", че имат готовност да приемат всички спешни случаи с изключение на деца и на пациенти с изгаряния и интоксикации. При спешни случаи гражданите могат да се обръщат и към Александровска болница и ВМА.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че на този етап столичните здравни заведения разполагат с необходимия капацитет легла и медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани.

Столична община е в готовност за 72 часа, при искане от Националния щаб за овладяване на разпространението на вируса, да преобразува общинската Втора градска болница в инфекциозна.

Кметът Фандъкова моли гражданите да ограничат социалните си контакти и да продължат засилената лична хигиена.

При вирусни симптоми първо се обадете на личния си лекар и изпълнявайте стриктно неговите указания. Граждани, които нямат лични лекари, могат да се свържат по телефона със Столичната регионална здравна инспекция. А граждани, на които е наложена карантина, стриктно да я спазват.

Продължава засилената дезинфекция в градския транспорт, в метростанциите и във всички институции, които работят с граждани.

Фандъкова призовава още столичани към спокойствие и да се информират от официалните източници.

През тази нощ Оперативният щаб за овладяване на разпространението на Covid-19 към Столичната община ще вземе решение за допълнителните мерки за ограничения и предпазване на гражданите в София.

Водещи

Най-четени