"Пирогов" скочи срещу "неверни твърдения за "болната администрация" 14.05 | 14:32

Някой - умишлено или не, е подвел здравния министър, твърдят от болницата

От Кремена Бедерева

Някой е подвел министъра на здравеопазването. Това заявяват от пресцентъра на МБАЛСМ "Пирогов", който разпространи до медиите изявление на консултативния съвет и синдикатите на лечебното заведение.

В изявлението се уточнява още, че от петък - 11 май, тече проверка, извършвана комплексно от НЗОК, СЗОК, РЗИ и МЗ. "Още от самото начало в медиите се появиха неверни твърдения, че редица служители от администрацията са се "разболели”, "вдигнали високо кръвно” и т.н. След наша проверка се установи, че някой - умишлено или не, е подвел министъра на здравеопазването.

Заявяваме, че това не отговаря на истината и каним на разговор ”източника” на тази информация. В такъв случай, (а в това сме убедени и ще го докажем с факти), държим на публично извинение. В пресата вече се изнасят неверни твърдения за дейността на "Пирогов", преди да е завършила проверката и официално да бъдат оповестени резултатите от нея.

Този подход, според нас, не е професионален. И дори смятаме, че зад това стоят частни бизнес интереси, с цел дестабилизация на болницата и пренасочване на пациенти  и дейности към конкурентни структури", заявяват още от болницата.

Изявлението на консултативния съвет и синдикатите е подписано от д-р Цветан Борисов, д-р Валери Мариановски, д-р Нанко Червеняков, д-р Светлозар Сардовски, д-р Валентин Кърлев, д-р Младенка Борисова, д-р Ивайло Филибев.

iNews припомня, че в петък - 11 май, в МБАЛСМ "Пирогов" от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и от Инспектората на Министерството на здравеопазването се проведе проверка.

Обаче в момента, в който проверяващите влезли в лечебно заведение, почти цялата администрация в болницата се "разболяла" - вдигнали кръвно, излезли в болнични и напуснали болницата, заяви самият здравен министър Десислава Атанасова.

Здравната каса проверява преразхода за лекарствени средства и по клинични пътеки. Инспекторатът на Министерство на здравеопазването пък проверява всички разходи на средства в "Пирогов".

За няколко часа било установено по документи, че имало разминавания относно трудовото законодателство, трудовите договори, изплащането на хонорари на определени хора, имало разминавания и относно гражданските  договори.

Най-четени