Черният дроб контролира "вътрешния часовник" 17.09 | 11:36

Нарушаването на циркадния ритъм води до редица заболявания

От Антония Михайлова

Нарушенията в работата на т.нар. вътрешен часовник, или циркаден ритъм, нерядко води до желание човек да си хапва нощем, а през деня да изпитва дефицит на енергия.

Изследване, проведено от проф. Крис Лидъл от Института за медицински изследвания Westmead Millennium, показало каква роля играе черният дроб в работата на "вътрешния часовник".

Оказало се, че в черния дроб има рецептори, регулиращи метаболизма, енергообмена, а също и изработването на хормони, което оказва влияние върху съня, апетита и вниманието. Нарушаването на циркадните ритми провокира развитие на затлъстяване, диабет и редица други разстройства на обмяната на веществата.

Тъй като рецепторите в черния дроб изпълняват функцията на "настройка" на работата на "вътрешния часовник", то чрез тях може да се въздейства на циркадните ритми. Този механизъм може да се използва за лечение на последствията от нарушения ритъм на живот, отбелязва авторът на изследването.

По-рано учените демонстрираха ролята на биологичния часовник в регенеративната способност на кожни стволови клетки. Нарушаването на този ритъм, както показало изследването, води до преждевременно стареене на тъканите и увеличава вероятността от развитие на рак на кожата. В същото време правилното и своевременно възстановяване на биологичния часовник увеличава дългосрочната регенеративна способност на тъканите и намалява вероятността от появата на тумори.

А учените от Оксфордския университет смятат, че развитието на шизофрения при човека се предизвиква именно от нарушаване на биологичния часовник или на циркадния ритъм, при което престават да функционират нормално "централните часовници", които се намират в главния мозък, и "периферните часовници", разположени в други органи, както съобщава New Scientist.

Водещи

Най-четени