10 храни, които НЕ трябва да слагате в хладилника (1 ЧАСТ) 09.05 | 14:57

Може и да се изненадате

От Боян Кърпачев

Когато се заговори за правилното съхраняване на хранителни продукти има много теории, които взаимно се изключват една друга. Опциите за хляба например варират от съхранение в специална кутия, през хладилника, та чак до крайности и фризер.

Един от най-дискутираните продукти е маслото. Хората отдавна спорят дали трябва да се държи в хладилник или не, за да се запази по-дълго време в годен за консумация вид. Студеното масло е трудно за мазане, което го прави почти неприятно за употреба. Затова част от привържениците на "маслото в хладилника" препоръчват то да се извади до 15 минути преди консумация на стайна температура. Някои готвачи обаче предпочитат да го държат извън хладилника по седмица две. Тъй като кравето масло е произведено от пастьоризирано мляко, шансовете за заразяване са ниски, твърдят в блога за готвене The Kitchn. Винаги обаче има риск. Осолено масло например би издържало повече, защото солта гони бактериите. Всяка безсолна храна има по-голям риск от заразяване.

И докато спора при маслото е отворен, има някои храни, които са много по-ясни. Някои храни просто не е препоръчително да се държат в хладилника. То води до промени в техния вкус или ги кара да се развалят по-бързо. Защо да не се насладите на реалния вкус на храната с правилно съхранение?

1. Домати

1273188

Домати ще загубят аромата си в хладилника. А това би било престъпление. Студеният въздух в хладилника спира процеса на зреене, а именно това дава повече аромат на доматите. Хладилникът променя и структурата на доматите. Според Харолд МакГий, автор на "За храната и готвенето", студената температура разрушава мембраните вътрешните стени на плодовете, превръщайки ги в каша. Затова дръжте доматите в купа или кошница на кухненския плот.

2. Босилек

1273183

Босилека ще увехне по-бързо, ако остане в хладилника. Освен това ще погълне всички миризмите на храната около него. Най-добрият начин за съхранение е в чаша прясна вода, както се съхраняват и откъснатите цветя. Ако искате да го съхраните за по-дълъг период от време е хубаво да го бланширате (потопите в гореща вода) и след това да го замразите.

3. Картофи

1273185

Ниската температура в хладилника ще се превърне по-бързо скорбялата в картофите в захар. Така ще се сдобиете със сладки, песъчливи картофи. Вместо това, поставете картофите в хартиен плик на хладно, но не студено, място. Например в килера. Хартиените пликове са за предпочитане пред найлоновите, защото през тях картофите могат да "дишат" и няма да загният. Това се отнася за всички разновидности на картофите.

4. Лук

1273194

Влагата в хладилника би превърнала лука в мека маса. Или ще плесеняса. Препоръчително е да се съхранява на хладно и сухо място. Освен това го дръжте далече от картофите, защото когато са смесени се развалят по-бързо.

5. Aвокадо

1273182

Ако желаете вашето авокадо да узрее, не бива да го слагате в хладилника. Въпреки това, ако сте купили вече узрели плодове и не искате да ги използвате веднага, можете да прибегнете до услугите на хладилника.

 

Водещи

Най-четени