10 храни, които борят възпаленията (I част) 19.05 | 19:25

Преборете възпаленията по естествен начин

От Боян Кърпачев

Възпалението е естествената реакция на тялото в борбата с инфекциите и отговорът срещу вредните организми, дразнителите, увредените тъкани или пресищането с токсини. Този естествен процес трябва да "изчисти" цялата система в рамките на няколко дни или седмици. Ако това не се случи може да се стигне до хронично възпаление, което не е нито приятно, нито полезно. Ако имате проблеми с постоянно подуване, зачервяване, болка, повишена температура, загуба на апетит или общо неразположение, опитайте да облекчите симптомите с тези 10 храни, които се борят с възпалението:

1. Мазни риби
Започнете вашето антивъзпалително лечение с морски дарове. Риба тон, сьомга и скумрия са мазните риби, които имат свойството да се борят с инфекциите и възпалението.

2. Авокадо
Освен че е чудесен източник на мононенаситени мазнини, авокадото има силата да намали възпалението. То е здравословен източник на мазнини и понася всякакъв вид кулинарни експерименти.

3. Листни зеленчуци
Тъмните листни зеленчуци като къдравото зеле и броколи могат да ускорят процесите по намаляване на възпалението и способността на тялото за борбата с тях, без да променяте хранителните си навици.

4. Куркума
Тази традиционна индийска подправка е суперзвезда в борбата с възпаленията. Историческото й използване в източната медицина е доказало ползите й при лечение на различни възпалителни състояния, като например зъбобол, натъртвания, ревматоиден артрит и общо подуване на ставите.

5. Орехи
Подобно на другите черупкови плодове, орехите носят разнообразни ползи за здравето на тези, които ги ядат редовно. Те имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Също така притежават важни хранителни вещества, като омега-3 мастни киселини, мед, манган, молибден и биотин.

 

Не се притеснявайте да добавите тези храни към ежедневното си меню, дори да не се борите с възпаление. Няма да ви навредит по никакъв начин, най-много да ви помогнат.

Водещи

Най-четени