100 млн. лв. не достигат на НЗОК за лекарства 29.02 | 12:10

Липсата е за медикаменти за онкоболните и за хемодиализа, съобщи д-р Иван Кокалов от КНСБ

От Кремена Бедерева

Недостигът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде 100 милиона лева, необходими за лекарства за онкоболните и за хемодиализа. Това потвърди д-р Иван Кокалов от КНСБ във връзка с провелия се Надзорен съвет на НЗОК, съобщава dariknews.

По думите на д-р Кокалов, който е член на надзора, на заседанието са били утвърдени годишните прогнозни бюджети на болниците, за да може да започне безпроблемното сключване на договорите за дейност.

До 2 седмици ще стане ясно дали очакваният недостиг на средства ще се потвърди и как ще може да се компенсира, посочи още д-р Иван Кокалов.

"Тъй като имаме съмнения за някои от лечебните заведения, сигурно ще поискаме Медицински одит да направи проверка по отношение на изискванията за сключване на договор - апаратура, необходими специалисти", съобщи още д-р Кокалов.

"След тази проверка ще направим още едно заседание, след като натоварихме изпълняващия длъжността директор да изиска информация от министерството за ситуацията както с лекарствата за онкоболни, така и за хемодиализата, тъй като имаме притеснение, че парите няма да стигнат", уточни още той.

"Средствата, които са обявени в бюджета на Касата, са с около 50-60% по-малко от необходимото. Взехме решение да се платят направените през януари и февруари хемодиализи, защото хората са ги направили.

Съмненията, които бяхме изказали, че ще има недостиг на средства за лекарства и за хемодиализа най-вероятно ще излязат факт и ще видим по какъв начин това нещо ще може да се покрие, тъй като средствата си лимитирани", заяви д-р Иван Кокалов.

Водещи

Най-четени