100 млн. лв. - толкова е преразходът в болничната помощ 13.09 | 17:12

Следващата седмица започват преговорите по Националния рамков договор за 2014 г.

От Кремена Бедерева

Преразходът в болничната помощ към момента е 100 млн. лв., каза управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Румяна Тодорова след среща с ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС).

Тодорова посочи, че към средата на октомври ще бъде разблокиран целият резерв на Здравната каса, който е в размер на 269 млн. лв., като целта е да се покрие част от преразхода. Тодорова добави, че средства ще се спестяват от пера, от които това е възможно, като уточни, че не става въпрос за икономии.

Спестените средства ще бъдат насочени към здравноосигурителни плащания, уточни тя, като посочи, че преразходът в извънболничната помощ е незначителен.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов отново припомни исканията на организацията държавата да плаща в пълен размер здравните осигуровки на категориите граждани, включително и децата, които осигурява.

Той поиска да отпадне методиката, по която се плаща на болниците за извършена дейност и да има гъвкаво разпределение на средствата, както и по-добри условия за сключване на договори с НЗОК.

Следващата седмица ще се сформират екипите от НЗОК и от БЛС, както и графиците за предстоящите преговори по Националния рамков договор за 2014 год.

Водещи

Най-четени