12 зимни суперхрани, на които им е точно сега времето 31.01 | 14:30

Не пропускайте да си ги хапвате редовно, за да запазите здравето си през зимата

От Боян Кърпачев

Само защото всичко навън е покрито от бяла снежна пелена, не означава, че трябва да спрем да се храним с пресни продукти. Вярвате или не, някои плодове и зеленчуци са в разцвета на силите си по това време на годината. Ето списък с най-добрите суперхрани и най-вкусните начини за приготовлението им:

Цикория

Може и да е поизгубила малко от медийния си блясък напоследък, но цикорията не е изгубила и грам от своята полезност. Идеална за студения период от годината, цикорията помага за работата на сърцето. Тя е вкусна и богата на фолиева киселина. Разнообразието от цветове не само радва окото, но е и знак, че има повече витамини за вашето тяло.

Ако горчивината ви идва в повече, можете да добавите цикорията към супата, където да се намали този вкус. Или пък я направете на салата с по-гъст дресинг.

Кореноплодни зеленчуци

183138

Кореноплодните зеленчуци са богати на фибри. Зеленчуците ряпа, пащърнак, (корен от) целина и цвекло растат под земята, където абсорбират много минерали от почвата. Освен това имат сладък привкус, което задоволява глада ви за захар.

Направете си най-обикновена салата с микс от кореноплодни. Подправете единствено със сол, черен пипер и зехтин. Каквото ви остане направете на супа, като добавите малко джинджифил.

Тиква

1177741


Когато става въпрос за полезна и приятна храна, тиквата е най-добра. Пълна с полезен бета-каротин, тиквата доставя и обилно количество витамини, помагащи за доброто настроение.

За разнообразие, изпечете я и я намачкайте с чесън и пармезан.

Зеле

1177755


Ако не сте голям фен на зелето или ви е омръзнало с течение на годините, не се притеснявайте да му дадете още един шанс. Независимо дали ще изберете зелено, червено или бяло, дебелите листа на зелето ще ви заситят.

Изборът при приготовлението не е голям – или на салата или на фурна.

Карфиол

Карфиолът, братовчед на броколи, често се пренебрегва. Не бива да забравяме този солиден източник на витамин K. Вегетарианците не напразно го предпочитат като заместител на нишестето.

Направете го на пюре с мляко и малко масло. Вкусът сериозно ще ви изненада.

Семена от чия

Семената от чия може и да са малки, но носят ударна доза омега-3 и омега-6 мастни киселини, които намаляват апетита и помагат за отслабването.

Сложете семена в сладкиш или просто ги поръсете върху киселото си мляко.

Авокадо

1177754


Този полуразложен плод има какво да предложи: магнезий, калий и мононенаситени мазнини. Авокадо може да помогне за намаляване на "лошия" холестерол, както и сърдечно-съдовите заболявания.

Намажете авокадо с чесън, зехтин и подправки върху препечена филийка от пълнозърнест хляб.

Цитрусови плодове

1177758

Пресни и сочни, цитрусовите плодове са в своя апогей по това време на годината. Флавоноидите в тях се борят със свободните радикали и помагат на желязото от другите храни да се абсорбира от тялото.

Изстискайте лимон във водата си, направете плодова салата или просто изяжте един грейпфрут за десерт.

Киви

1177760


Знаете ли, че в едно киви има повече витамин C, отколкото в един портокал? Е, вече знаете. Освен това, ако го изядете цялото, ще си осигурите завидно количество фибри от кората.

Нар

 

1177757


Ако искате да живеете по-дълго, не се колебайте, яжте нар. Ползата им многократно превишава досадата от отварянето им. Между другото вижте този хитър начин за белене на нар.

Добавете семена от нар към разядката или към гарнитурата на основното ястие.

Круши

 

1177759


Крушите са перфектни за зимата. Възползвайте се от количествата витамин B2, E, мед и пектин, съдържащи се в тях.

Яжте ги сурови, за понижаване на холестерола или печени, за елегантно намигване към вечерята.

Замразени горски плодове

 

1177756


Горските плодове за съжаление не са на разположение през цялата година, но тяхната полезност е незаменима. Тъй като те се берат и замразяват техния пиков сезон, замразените плодове са пълни с витамини и полезни антиоксиданти.

Добавете ги към киселото мляко или си направете сироп.

Водещи

Най-четени