14 големи модни марки правят токсични дрехи 23.08 | 16:14

Adidas, Calvin Klein, H&M, Lacoste и Converse са в черния списък, алармира Greenpeace

От Олга Андреева

Следи от токсични химикали, които могат да бъдат опасни, както за околната среда, така и за човешкото здраве, са открити в дрехите на 14 големи модни марки, предаде АФП, позовавайки се на информация на Greenpeace.

Природозащитната организация обяви днес резултатите от инициативата си "Dirty Laundry 2" ("Мръсно бельо 2").

В списъка на известните фирми, в чийто дрехи са открити следи от опасни вещества като нонифенол, който води до хормонални смущения, присъстват Adidas, Uniqlo, Calvin Klein, H&M, Abercrombie & Fitch, Lacoste, Converse и Ralph Lauren.

За целта на изследването от Greenpeace са купили 78 маркови дрехи, предимно изработени в Китай, Виетнам, Малайзия и Филипините от общо 18 страни и са ги подложили на щателен анализ

Резултатите сочат, че в две трети от изследваните мостри са открити нонифенол етоксилати - често използвани в текстилната индустрия като детергенти. При разпадането има обаче остава нонифенол, който е токсичен и води до хормонални смущения и влияе на репродуктивната система.

Дори в малки количества той е опасен, както за околната среда, така и за здравето – и на работниците, които участват в производството на дрехите, и на хората, които ги носят, алармират от природозащитната организация.

Миналия месец Greenpeace публикува доклада "Dirty Laundry” ("Мръсно бельо"), в който изобличи доставчиците на световноизвестни текстилни марки, че замърсяват с химически отпадъци основни реки в Китай.

В отговор Puma и Nike поеха ангажимент да отстранят всякакви токсични химикали от производствения си процес до 2020 г.

Водещи

Най-четени