145 000 двойки у нас страдат - не могат да си имат бебе 28.10 | 21:55

40 000 от тях могат да се сдобият с рожба, само ако получат донорски яйцеклетки

От Теодора Кокаланова

Няма обичаща се двойка, която не би искала да има бебе на даден етап от живота си. За съжаление обаче щастието се усмихва на едни, а на други не. Едни се сдобиват с най-голямото щастие лесно и бързо, а други минават през хиляди перипетии и трудности, за да създадат потомство и да се радват на рожба. 

Тъжната статистика показва, че в България има 145 000 двойки, които имат някакви репродуктивни проблеми. Това заяви Радина Велчева, председател на фондация "Искам бебе". Тя посочи, че около 40 000 от тях могат да се сдобият с рожба, само ако получат донорски яйцеклетки.

По думите на Велчева 1 000 млади дами от цялата страна вече са заявили готовност да дарят генетичен  материал чрез фондацията. Председателката на "Искам бебе" отчете още, че едно семейство с репродуктивен проблем се бори средно по пет години, за да го реши.

"От създаването на националния фонд "Ин витро" през 2009 г. досега с неговата финансова подкрепа са се родили над 4500 деца", допълни Велчева. Тя отбеляза, че 37 общини в страната имат свои фондове, с които подпомагат млади семейства с репродуктивни проблеми.

Най-много средства заделят Варна, Бургас и Благоевград. Радина Велчева бе във Варна по случай първата годишнина от разкриването на информационния център на фондацията в града. Тя уточни, че за този период помощ са потърсили повече от 100 двойки.

Стана ясно още, че в центъра се подготвят няколко информационни кампании, които ще бъдат насочени към по-малките общини в региона.

Началникът на общинската дирекция "Здравеопазване" д-р Лидия Маринова допълни, че кметството във Варна отново залага в бюджета си за 2015 г. 100 000 лева, с които могат да бъдат подпомогнати 50 двойки с репродуктивни проблеми, предаде БТА.   

Водещи

Най-четени