15 000 часа безвъзмездна помощ от IT компании създават електронно здравеопазване у нас 30.03 | 16:30

Приоритети ще бъдат ключови системи - електронната рецепта, електронното направление, електронното досие, ключови регистри, специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствата и информационна система за диагностициране на лица и лицата под карантина

От iNews.bg

До 2021 България ще има електронно здравеопазване. Това разкри на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Това стана възможно, след като специалисти от Асоциацията за иновации бизнес услуги и технологии даряват 15 000 часа безвъзмездна помощ на България. Целта е дигитализиране и технологизиране на процесите у нас, в частност в сферата на здравеопазването. 

Приоритети ще бъдат ключови системи - електронната рецепта, електронното направление, електронното досие, ключови регистри, специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствата и информационна система за диагностициране на лица и лицата под карантина. 

"Освен че е нашите партньори от Асоциацията ще дадат 15000 часа висококвалифициран труд от тяхните специалисти, искам да подчертая, че и "Информационно обслужване" АД ще предоставят 15000 часа високоспециализиран труд от тяхните специалисти. Поставили сме си и цел всичко това да стане до края на месец ноември", посочи Ананиев. 

Премиерът Бойко Борисов се пошегува с министъра на здравеопазването, че кризата му дава възможност да въведе така чаканото електронно здравеопазване без пари - "Ще искаш да продължи кризата! Веднага стана комунист, ще ти работят без пари", пошегува се той. 

"Инициатива, която ние стартираме, е да подарим на държавата безвъзмездни 15 000 часа от специалисти, като тези часове да бъдат използвани за създаване и подобряване на системи в здравеопазването. Искаме държавата ще излезе със системи, които да бъдат едни от най-добрите в Европейския съюз. В една такава ситуацията трябва да си помагаме и да използваме свободния ресурс в услуга на обществото. Надявам се, че това е само старт и ще се включат и други такива асоциации и компании", посочи Илия Кръстев, председател на борда на Асоциацията за иновации бизнес услуги и технологии.

Водещи

Най-четени