15 факта за кръвта, които всеки трябва да знае 25.02 | 15:00

За да сте образовани

От iNews.bg

Мислим си, че знаем всичко необходимо за кръвта, която тече във вените ни, но истината е, че сме доста неосведомени. Затова смятаме, че е редно всеки от нас да се образова повече за гъстата субстанция, която ни държи живи. Предлагаме ви 15 факта, които поне малко да ви отворят очите и да разбушуват кръвта ви.

1. Много хора смятат, че човешката кръв е синя и става червена, само когато изтича от тялото. Въпреки че често в медицински диаграми и анатомични модели е изобразявана със син цвят, кръвта си е червена. Заради цвета на вените ни изглежда, че е синя, но тук проблемът вече идва от начина, по който светлината си взаимодейства с кожата ни.

2. Някои видове раци обаче кървят в синьо, някои пиявици - в зелено, а един точно определен вид червей кърви във виолетово.

3. Съществува популярна градска легенда, че мечките могат да надушат жени, които са в цикъл. Произходът ѝ датира от 1967 г., когато мечка гризли напада две катерачки. Оттогава учените умуват над въпроса дали е възможно хищникът да е бил привлечен от аромата на човешкия месечен цикъл или не.

4. Някои древни гърци са смятали, че кръвта има лечебни свойства, ако бъде изпита, докато е още топла. Има исторически свидетелства, че в Римската империя след гладиаторските битки зрители, страдащи от епилепсия или друго заболяване, са отивали да пият от кръвта на убитите бойци.

Всички 15 факта за кръвта можете да прочетете в Div.bg.

Водещи