1548 са регистрираните ХИВ-позитивни в България 20.06 | 18:59

Здравното министерство дари мобилни кабинети за превенция на СПИН/ХИВ на 7 областни града

От Ивелина Георгиева

Към 8 юни 2012 година в България са регистрирани общо 1 548 души с ХИВ, като 75 от тях са регистрираните случаи от началото на тази година. 65% от новите случаи са открити чрез безплатни анонимни тестове от мобилните кабинети. 

Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, докато връчваше ключовете от мобилни медицински кабинети за безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН на 7 областни града.

От новорегистрираните инфектирани 57 са мъже, а 18 са жени или с други думи съотношението мъже към жени е 3 към 1. 

Данните на здравното министерство показват, че 32% от всички нови ХИВ-позитивни са хора, употребяващи интервенозно наркотици и 29% са мъже, които правят секс с други мъже.

Тази година се наблюдава тревожна тенденция, защото половината от новооткритите случаи на ХИВ са млади хора - под 29 години. Най-много ХИВ-позитивни са открити в София - 40 души, следват областите Пловдив - 10 души, Враца - четирима, Пазарджик – трима.

Според здравния министър използването на повече мобилни кабинети ще доведе до установяване по-бързо на точния брой на заразените със СПИН в България.

Новите мобилни медицински кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН заминават към Благоевград, Видин, Добрич, Пловдив, Русе, Стара Загора и Хасково. Ключовете от тях бяха връчени на директорите на Регионалните здравни инспекции от областните центрове.

Мобилните кабинети ще се използват съвместно с неправителствените организации, изпълняващи дейности по Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН в изброените области". Микробусите са закупени със средствата на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Досега тази програма към Министерството на здравеопазването е разполагала с 10 мобилни медицински кабинета, които функционират на територията на цялата страна.

Чрез мобилните кабинети представители на уязвимите групи, както и други желаещи могат да се изследват за ХИВ и други болести, предавани по полов път. Изследването за ХИВ се извършва на място с бърз тест или чрез взимане на кръвна проба, която да се изследва в Регионалните здравни инспекции за ХИВ, хепатит Б и C, както и сифилис.

Всички предоставяни услуги са напълно безплатни и анонимни.

В тази връзка след като раздаде ключовете от мобилните кабинети здравният министър Десислава Атанасова реши да се възползва от предоставяната услуга и се качи в един от микробусите, за да си направи тест за ХИВ/СПИН.

Водещи