165 255 са дарили кръв през изминалата година 16.07 | 08:51

Преодолян за момента е недостигът на кръв у нас, обяви доц. Андрей Андреев

От Кремена Бедерева

Преодолян за момента е недостигът на кръв у нас, обяви пред БТА доц. Андрей Андреев - директор на Националния център по трансфузионна хематология.

Заслугата затова е изцяло на близките на нуждаещите се, отбеляза той. По данни на Националния център по трансфузионна хематология през миналата година в България е имало 165 255 кръводарители.

Те са с 15 000 повече спрямо 2000 г., когато е направена реформа в трансфузионната система.

Най-големи нуждаещи се от животоспасяващата течност са столицата и областните градове. Петте кардиохирургии в София и Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов” са "хищниците” в консумацията на кръвни продукти.

Само в София ежедневно се ползват по 60-80 литра кръв. Те се осигуряват от 150-160 кръводарители.

Необходимостта от кръв и кръвни продукти расте всяка година. Това вдига цената им на черния пазар у нас. По данни на купувачи на животоспасяващата течност в столицата действа паралелна структура, която предимно чрез роми осигурява необходимите количества на нуждаещите се.

Пазарлъкът започва от 300-400 лв. за доза, но реално се продава  за около 100 лв. за доза кръв, разказаха купувачи. Според вещи в бранша в провинцията кръвта е доста по-евтина, 100 лв. е максималната й цена за доза.

Водещи

Най-четени