1852 са регистрираните у нас носители на ХИВ 14.02 | 13:15

От началото на годината са регистрирани нови 22 ХИВ-серопозитивни лица

От Мая Александрова

Регистрираните носители на ХИВ в страната са 1852. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, посочвайки данни от Националната програма за превенция и
контрол на ХИВ/СПИН.

От началото на тази година са регистрирани нови 22 ХИВ-серопозитивни лица. Близо 350 хиляди лица са се изследвали за ХИВ през 2013 г.

През последните години се очертава тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. И през тази година 16 от новооткритите ХИВ-позитивни са мъже, а 6 са жени.

По-голямата част от инфектираните пациенти са предимно в големите райони - София - 11, в област Стара Загора - 3, в областите Бургас и Хасково - по двама, в областите Пловдив, Перник, Пазарджик и Русе - по един.

Като основна уязвима група особено през последните две години се очертава групата на мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже, които от началото на тази година са 8.

По отношение на другата уязвима група - лицата употребяващи интравенозни наркотици, данните показват, че броят на новорегистрираните намалява.

Нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване, допълват от пресслужбата и припомнят, че в цялата страна работят 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН.

Водещи

Най-четени