2,5 млн. лв. изчезнаха от онкодиспансера в Пловдив 13.06 | 12:51

Общината прибира дивидент до 80% от печалбата на поликлиниките, диспансерите и болниците

От Елица Елефтерова

2,5 млн. лв. изчезнаха от онкодиспансера в Пловдив. За случая алармира по време на заседание на пловдивския Общински съвет.  

Зам.-председателят на Общински съвет Георги Търновалийски /БСП/ се усъмни защо печалбата на Онкодиспансера е намалена рязко с 2,5 милиона лева.

Според него по времето на управлението на ВМРО-НИЕ и БСП, Комплексният онкологичен център е бил най-печелившото лечебно дружество. За 2011 година печалбата на диспансера е стигнала до близо 3 милиона лева, а сега е едва около 700 000 лева.

Дани Каназирева от Съюз за Пловдив се възмути, че общината прибира дивидент в размер на 80% от печалбата на поликлиниките, диспансерите и болниците.

Каназирева е поискала да не се удържат пари от търговските дружества, а да се инвестират в закупуване на апаратура. На същото мнение беше и Николай Радев от БСП.

Кметът Иван Тотев обаче заяви, че печалбата при тяхното управление е спаднала, а зам.-кметът Розалин Петков обясни, че стандартите на здравната каса са намалени и оттам идва по-малката печалба на диспансера.

На заседанието на Общинския съвет гласува на ръба на кворума финансовите отчети на 17 дружества, всички до едно са здравни заведения,  за 2012 година. 7 съветници бяха против, 8 се въздържаха, а 26 гласуваха "за".

Общината ще кандидатства за член на Федерацията на световните туристически градове, реши общинския съвет по предложение на Иван Тотев. Предстои форум в Пекин, на който ще се събират членовете.

Водещи

Най-четени