200 български медици търсиха работа в чужбина 08.05 | 09:48

Във Варна се проведе среща с работодатели и посредници от Европа

От Кремена Бедерева

За един ден повече от 200 български медици се опитаха да си намерят работа по специалността в чужбина.

По-доброто заплащане и по-добрите условия на труд са основните мотиви на лекарите, сестрите и стоматолозите, които дойдоха във Варна на среща с работодатели и посредници от Европа, информира бТВ.

Според представители на посреднически фирми, в Германия например съществува недостиг на лекари - има 20 000 незаети места, системата на специализации е много по-различна отколкото в България и 98 процента от болниците имат права да водят специализации.

Мирослава е завършила през 2010 година, но все още не може да си намери работа. Иска да специализира "Уши, нос, гърло", но в България не може.

Доктор Петър Генов е управител на варненския тубдиспансер. И той си търси работа зад граница. "Искам да мога да се концентрирам върху пациента, а не да се боря с администрация от типа на РЗИ, Здравна каса, министерство и цялата административна система, на която съм принуден да пращам десетки документи за всяка своя стъпка и действие", казва д-р Генов.

Взелите специалност в чужбина рядко се връщат в България. Статистиката сочи, че лекарското съсловие у нас все повече застарява.

Водещи

Най-четени