29-годишно момче дари надежда извън пределите на родината 16.05 | 22:05

Два от органите на донора бяха изпратени в Словения и Германия

От Теодора Кокаланова

Мъж на 29 години от Плевен спаси живота на трима пациенти след като дари органите си поради тежка черепно-мозъчна травма. За първи път тази година в България два от органите на донора бяха изпратени в чужбина по линия на сътрудничеството с Организацията за обмен на органи Евротрансплант.

Това съобщиха от пресцентъра на болничното заведение, чийто екип е експлантирал донорските органи под ръководството на проф. Никола Владов - началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

Операцията е извършена в пряка координация с Изпълнителната агенция по трансплантации и Военновъздушните сили. Донорът е бил транспортиран на борда на военнотранспортен самолет Спартан, начело с полк. доц. Николай Младенов.

Заради липса на подходящи реципиенти в листата на чакащите за трансплантации у нас, тъй като има несъвпадение на медицинските показатели, два от органите бяха транспортирани за чужди страни. 

Словенски екип от кардио-хирургичен център в Любляна ще извърши сърдечна трансплантация, черният дроб ще бъде предоставен за Германия, а за бъбречната трансплатация е намерен подходящ реципиент в България.

Обменът на органи с Евротрансплант ще позволи на България да ползва донорски органи от чужбина при спешни животозастрашаващи ситуации и липса на подходящи донори у нас. В ЕС пациентите с мозъчна смърт, подходящи за донори, са 10 на милион души годишно, докато в България са едва 1.2 на милион души.

На фона на тази статистика болниците у нас подават изключително малко донори. Затова през последната година Агенцията по трансплантации започна да създава нова организация за реакции при донорска ситуация, информира в. "24 часа". 

Водещи

Най-четени