378 млн. лв. били дълговете на болниците 06.04 | 10:46

Една от причините е лошият мениджмънт, смята здравният министър

От Кремена Бедерева

Трябва да се случи промяна в здравеопазването, трябва да има подобрение, както за лекарите, които работят в системата, така и за обслужването на пациентите. Това смята новият здравен министър Десислава Атанасова, отговаряйки на въпроса защо не е изпълнила препоръките за дълголетие за един здравен министър от страна на бившия здравен министър д-р Стефан Константинов.

При оттеглянето си от поста той я посъветва да не прави големи реформи, да не гледа в канчето на фармацевтичния бизнес, ако не иска да пие от него и да казва "да" на големите.

Трябва решенията да се взимат с консенсус и диалог, категорична е тя. Според нея в етап на диалог и на разговор с тези, които ги касае тези промени, се крие възможността за промяна в системата.

Задълженията на болниците, трупани в годините назад, са в размер на 378 млн. лв., като около 70 млн. лв. са просрочените задължения, обяви здравният министър по БНТ. Атанасова смята, че една от причините за тези дългове е лошият мениджмънт.

Ако се направи една статистика всяка болница какво е постигнала, ще стане ясно, че има такива, които се справят много добре. Запитана дали ще има смяна на директори на болници, където не се управляват добре, Атанасова каза, че предстоят събрания и МЗ като принципал ще поиска оздравителни планове и ако се наложи, ще има и смяна на директори на болници.

Но същевременно има голям проблем със здравно неосигурените хора, които търсят помощ в болниците, убедена е Атанасова. "Когато държавата предоставя някакви административни услуги, не беше ли удачно, например, когато преиздаваха миналата годна личните карти, да се искат и платени здравни осигуровки", запита риторично Атанасова.

Според нея трябва да се стимулират съвестните, тези, които си плащат редовно осигуровките, защото "от здравно неосигурените произхождат много други проблеми, например проблемите във финансирането на спешната помощ".

Според здравно неосигурените са няколко групи – тези, които не живеят в България, тези, които са социално слаби и трети, които нямат доверие в системата и не си плащат здравни осигуровки. "Проблемът е как ще подходим към всяка една група", категорична е Атанасова.

"Трябва такива мерки да се търсят, които ще допринесат до заработване на тази система на здравното осигуряване и до принципа на солидарността. Аз не съм съгласна да плащам за лечението на някой, а той да няма ангажимент и задължение и да не го изпълнява".

Здравният министър коментира и идеята си за отпадането на избора на екип при родилките и децата. "Изборът на екип е регламентиран в наредба. Тази наредба и омбудсманът каза, че не е законосъобразна. Аз като юрист съм съгласна с това. Тя трябва да бъде отменена", смята здравният министър.

Безспорно е всеки да има право да избира, но не може, когато нямаш възможност да си платиш за екип, никой да не ти обърне внимание. Това е най-порочното. Атанасова съобщи, че има различни идеи, които се обсъждат и най-вероятно до месец ще се реши това дали да отпадне избора на екип.

Относно цените на лекарствата, Атанасова обеща, че ще се вземе правилното решение. "Една от темите, която ме вълнуват това са цените на лекарствата. Започвам моята стратегия и искам да чуя от колегите си тяхното мнение, така че да вземем правилното решение".

Министърът носи цялата отговорност за цялата политика относно лекарствената политика. Той трябва да е знаел за високите цени на лекарствата. Така Атанасова отново обвини бившия здравен министър д-р Стефан Константинов, който твърдеше, че не е запознат и не е знаел за високите цени. Атанасова обеща, че цените на лекарствата ще бъдат намалени.

Водещи

Най-четени