38 деца се натровиха в Банско* 03.11 | 11:10

Най-вероятно става дума за хранително натравяне

От Андриян Георгиев

38 деца са се натровили в Банско. Те са настанени тази сутрин на лечение в болницата в Разлог. Трима учители също са се натровили.  

Повръщали са, имали са разстройство и коремни болки, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Поставени са им диагнози гастроентерит и гастроентероколит. 

Състоянието на децата е стабилно и те се възстановяват. Те са част от група от 84 ученици от първи до пети клас от 125-то СОУ в столицата, които са били на "зелено училище” в хотел "Бъндерица” в Банско.

В същия хотел са настанени и група от 64 ученици от гр. Стара Загора. При някои от тях през нощта също са се появили оплаквания, но пътуващият с групата училищен лекар им е оказал необходимата помощ и не се е наложило да постъпят в болницата в Разлог.

Според здравните инспектори от РЗИ-Благоевград, които са взели проби на място, най-вероятно става дума за натравяне след прием на храна в ресторанта на хотела. Това обаче ще бъде потвърдено след като в понеделник станат ясни резултатите от взетите проби. Здравните инспектори са категорични, че дотогава не може да се твърди със сигурност какъв е източникът на натравянето. 

____________________________

*Информацията е актуализирана в 16:50 часа.

Водещи