4 нови центъра за спешна помощ ще заработят в София 08.05 | 18:46

От 1 юни заплатите на служителите, работещи в спешната помощ, ще бъдат увеличени с 18%

От Ивелина Георгиева

В четири Диагностично-консултативни центъра (ДКЦ) в София ще бъдат изградени помещения на Спешната медицинска помощ, за да бъде осигурен по-бърз достъп от адреса на пациента до болничното заведение, в което ще трябва да бъде закаран. Това съобщи днес (8 май) кметът на София Йорданка Фандъкова след среща със здравния министър Десислава Атанасова, на която бяха обсъдени проблемите около спешната помощ.

"Общината има готовност да предостави помещения в 30 ДКЦ-та на територията на града, които могат да бъдат оборудвани и обзаведени и да приемат екипи на Спешна помощ", заяви Фандъкова. Тъй като не е необходимо да има толкова много кабинети, ръководствата на двете ведомства са определили четири в районите "Студентски" - 5 ДКЦ, "Люлин"- 12 ДКЦ, "Кремиковци" - 16 ДКЦ, и "Надежда" - 24 ДКЦ.

Столична община ще потърси възможности да се включи в ремонта и оборудване на тези центрове, а Министерството на здравеопазването да им осигури линейки и необходимите за тях екипи, поясни кметът на София.

Фандъкова припомни, че до този момент в три общински болници - първа, втора и пета, от скоро са разкрити спешни кабинети, в които през цялото денонощия се указва спешна помощ на място. Също така общината е осигурила извършването на безплатни прегледи в 28 болници и ДКЦ-та на територията си, като консултациите са за всички възможни заболявания.

Един от основните проблеми на спешната помощ е времето за реакция, заяви здравният министър Десислава Атанасова.

Тя посочи, че на срещата със столичния кмет е обсъждана и темата за ешалонизиране на лечебните заведения за болнична помощ и за насочване на пациентите, които са спешно постъпващи за прием в съответните лечебни заведения. В тази връзка от здравното министерство ще изработят специална методика, която ще зададе определени критерии пациентите към кои лечебни заведения да бъдат насочвани съгласно нивата на компетентност и възможността за оказване на спешна медицинска помощ по съответните медицински специалности.

"Ще бъде изготвена карта, която да показва пътя на пациента, т.е. да няма лутане между лечебните заведения и достъпът на самия пациент до медицинска помощ да бъде затруднен. Сега ще направим методиката, ще има определяне на тези болници и когато постъпи адрес, да може да се преценява къде да се настани пациентът", обясни здравният министър.

Щели да бъдат определени различни нива на болниците, поясни Атанасова. Например в първо ниво ще има възможност да се оказва помощ на ниво клинична лаборатория и образна диагностика, на второ ниво ще се изпълнява около 60% от болничната спешна медицинска помощ, покриваща стандарта за 1 и 2 ниво, и трето ниво ще са най-специализираните лечебни заведения. Така пациентите ще имат много по-широк достъп до медицинска помощ и няма да се получава спор между болниците къде да бъде обслужван пациентът, обясни здравният министър.

От 1 юни ще бъдат увеличени заплатите с 18% на работещите в спешната помощ, заяви Атанасова. В момента се правели последни корекции по разчетите, за да може да бъдат предоставени на Министерството на финансите.

В сряда на заседанието на Министерския съвет ще бъде приета и наредбата за специализация на лекарите в спешната помощ, която ще им даде възможност да специализират всички медицински специалности, а не само тази на спешната помощ.

Атанасова уточни, че проблемът в тази област на здравеопазването са екипите и човешкият ресурс, а не линейките. Именно поради тази причина реформата в спешната помощ била приоритет и действията, които се предприемали, целели да увеличат кадрите там. Министърът увери, че засега имало достатъчно линейки и нямало да е необходимо да се инвестира в материална база в тези центрове, а за ремонтите на помещенията ще се обсъди допълнително дали да бъдат поети от Столична община, дали от здравното министерство или двете ведомства със съвместни усилия.

Проблемът засега бил намирането на екипи, за да заработят новите четири центъра за спешна помощ. Ако обаче всичко е наред и такива бъдат намерени, до 2 месеца центровете можели да заработят, увери Йорданка Фандъкова.

Относно идеите на предишния здравен министър Стефан Константинов "Бърза помощ" да влезе в многопрофилните болници, настоящият здравен министър заяви, че още в качеството си на председател на комисията по здравеопазване в парламента е била против такава промяна. "Това е функция, която се гарантира от държавата, не мисля, че е редно да се намесват във взаимоотношенията им търговските дружества", коментира Атанасова.

След два дни на заседанието на Столичния общински съвет предстои да се гласува безвъзмездното предоставяне на сградата на Спешната медицинска помощ, намираща се на Сточна гара, на Министерството на здравеопазването, за да може да инвестира като собственик в нея, посочи Фандъкова. Така те ще могат да инвестират и европейски средства за подобряване на центъра, добави тя.

Водещи

Най-четени