40 минути работа с компютър - 15 минути почивка 14.06 | 07:12

Почивката е нужна, за да не вредим на очите си, смята началникът на очната клиника във ВМА

От Кремена Бедерева

За да не навредим на очите си с компютъра, на 30-40 минути работа трябва да почиваме 15-20 минути, заяви в интервю за БТА доц. д-р Лъчезар Войнов, началник на очната клиника във Военномедицинска академия - София.

Нужно е да имаме хигиена на поведение пред компютъра - изискването се отнася не само за децата, но и за възрастните, бе категоричен той. Доц. Войнов посочи, че през юни много актуални са алергиите, особено към полени и към ултравиолетови лъчи.

По думите му те се влошават при цъфтежа на тревите, също при работа дълго време с компютър. Напоследък много хора се оплаквали от "синдром на сухо око", особено работещи на компютър, които получавали сърбежи, дразнене, чувство за пясък в очите.

Специалистът бе гост на очната клиника на Военната болница в Плевен, където бяха демонстрирани новости при отстраняване на перде на окото (катаракта) с ултразвук. Медикът поясни, че ултразвуковата методика се усъвършенства непрекъснато.

Достойнството й е, че през малък разрез се имплантират съвременни, модерни меки лещи с добри възможности за корекция на различни аномалии. Лещите могат да бъдат както обикновени, така и имащи възможност да коригират астигматизъм и така нареченото старческо далекогледство.

Използват се и мултифокални (многофокусни) лещи, които осигуряват зрение едновременно в близък и далечен план и премахват нуждата от очила за пациента. Сега има още по-модерни импланти, които коригират не само късогледство и далекогледство, но и астигматизма с една и съща леща, поясни доц. Войнов.

Една ултразвукова операция трае около 20-30 минути, в зависимост от степента на твърдост на пердето. Ако няма други допълнителни заболявания, практически на следващия ден пациентът е рехабилитиран и може да ползва окото съвсем спокойно, твърди лекарят. Операцията се извършва по линия на здравната каса, като за момента се плащат само имплантите.

Около 600 лева са най-евтините, а високотехнологичните са около 2 000 лева. Доц. Войнов припомни, че методиката е въведена в страната отдавна, но лекарите не са имали такива високотехнологични импланти, както и новите субстанции за добра защита. Във Военната болница в Плевен операциите за отстраняване на перде на окото с ултразвук се правят от 2007 г.

Освен в университетските болници има и доста частни клиники в цялата страна, които работят със съвременните импланти, което показва, че се ползват не само в столичните клиники, коментира специалистът. Перде на окото може да има не само при възрастни хора, но и при диабетици или с травми.

След 60-65-годишна възраст хората вече имат по принцип начални катаракти, поясни медикът. В България се извършват около 17 000 операции за катаракта годишно. "Смятам, че има лека тенденция на увеличаване на броя на болните.

Това е свързано с увеличаването на заболяванията от диабет, които доста често са причина за появяване на диабетна катаракта. Увеличението се дължи и на подобряването на диагностиката", коментира доц. Войнов.

Водещи

Най-четени