45-годишен почина, след като не дочака изкуствено сърце 01.07 | 22:04

Изкуственият орган струва 170 000 лв., а Здравната каса покрива едва 50 000

От iNews.bg

45-годишен мъж е почина в очакване на пари за изкуствено сърце от държавата. Операцията била непосилна за финансовите възможности на Александър Михайлов. От 170-те хиляди лева, колкото струва изкуственият орган, Здравната каса покрива едва 50 000, съобщава bTV.

"Влошавам се със всеки изминал ден. Адекватната помощ струва много пари в нашата държава. Лекарите казват в максимални кратки срокове да се направи тази интервенция, в противен случай, после нещата са безмислени", е коментирал преди време Александър.

Роднините на Александър са поискали помощ от отговорните институции и са получили отказ от всички. Близките му заявяват, че ще съдят България в Страсбург.

Ако у нас финансирането на животоспасяващия орган е частично, то в останалите страни от ЕС здравните фондове покриват напълно лечението. Повече от 20 души у нас се нуждаят спешно от изкуствено сърце. Позицията на Здравната каса е, че те са финансова институция, която не може да си позволи плащания, различни от договорените. В противен случай ще бъдат санкционирани от Сметната палата.

Водещи

Най-четени