455 лекарства са с намалена цената, похвали се Атанасова 01.06 | 16:48

Тя не смята, че трябва да се отменят търговете за лекарства в болниците

От Кремена Бедерева

Не смятам, че трябва да се отменят търговете за лекарства в болниците. Това мнение изрази министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

По думите й този начин на осигуряване на лекарства за лечение на онкоболни пациенти е по-добър в сравнение с централизираните доставки, които се извършваха от Министерството на здравеопазването (МЗ) до 2010 г. Търговете позволяват болниците по-точно да планират количеството на лекарствата за онкоболни.

МЗ ще използва съществуващите към момента механизми, посредством, които могат да бъдат контролирани и мониторирани цените на лекарствата, каза Атанасова. Тя припомни, че е направено предложение за промени в нормативната уредба, с оглед оптимизиране на публичните разходи за осигуряване на лекарствени продукти.

Министърът допълни, че ще се използва и механизмът за служебна проверка, която се прави след изтичането на една година от ценообразуването.

Служебните проверки и в момента се извършват - проверени са 855 лекарствени продукта, като на 455 е намалена цената. Оптимизиране на цените на лекарствата ще се постигне и чрез договаряне с притежателите на разрешение за употреба на отстъпки от стойността, на която НЗОК заплаща за съответните лекарства.

Екипът на МЗ е готов и с предложения за промени в Наредбата за цени и реимбурсиране, добави тя. Министър Атанасова посочи, че може да се предложи намаляване на нивата на надценките на търговците на едро и на дребно на лекарства. Тя ще предложи и увеличаване на броя на държавите, с които България се реферира.

Сега са 8, като се избират най-ниските цени, но може да се предложат 16 държави, избрани на принципа да имат сравнително стабилна валута, обясни Атанасова.

Водещи

Най-четени