46-годишна жена с мозъчна смърт спаси трима души на Коледа 27.12 | 19:02

Бъбреците й са присадени успешно на 49-годишен бургазлия и 46-годишен софиянец

От iNews.bg

46-годишна жена от Велико Търново даде шанс за живот на трима нуждещи се от спешна трансплантация пациенти навръх Коледа. Пепа П. изпаднала в мозъчна смърт на Бъдни вечер вследствие на падане от висоо и тежка черепно-мозъчна травма и близките й дали съгласие тя да стане донор. Така бъбреците и бяха присадени на 49-годишен бургазлия и 46-годишен софиянец в Александровска болница. Няма информация как е преминела операцията по присаждане на черния й дроб.

"Изключително сме благодарни за смелостта и хуманното решение. Наистина отнехме надеждата на едно семейство, но пък то от своя страна даде шанс за живот на други трима", каза началникът на реанимацията в Търновската болница д-р Сибила Маринова пред 24 часа. Търновката паднала на 20 декември от четвъртия етаж на блока си и веднага била настанена в реанимацията на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов". Но въпреки усилията на лекарите Пепа изпаднала в мозъчна смърт.

На 25 декември във Велико Търново пристигнали два експлантационни екипа от Александровска болница и болница "Лозенец". "За сърцето не бе открит подходящ реципиент, затова експлантациите на бъбреци и черен дроб бяха извършени при нас", обясни д-р Маринова.

На следващия ден бъбреците са присадени на 49-годишен бургазлия и 46-годишен софиянец в Александровска болница. Черният дроб е трябвало да бъде трансплантиран в Университетската болница "Лозенец", но търновският координатор по донорство нямаше информация в неделя дали всичко е минало успешно.

 

 

Най-четени