5 вида много полезна риба, която е с достъпни цени 05.12 | 18:20
Евтиното не значи вредно
Рибата е полезна – тя съдържа голямо количество съставки, необходими за правилната работа на организма. Но много хора не я включват в своето меню, страхувайки се от високите разходи.
Развенчаваме този стереотип: ще ви споделим няколко евтини, но питателни видове риби. Ако сьомга, пъстърва и риба тон са извън бюджета ви, не е нужно да изключвате рибата напълно от порциона си.
Ето пет евтини варианти, които не отстъпват по полезни качества на скъпите видове.
Скумрия
Не е задължително да купувате пушена скумрия – може да я приготвите по други начини и да изненадате близките си с интересно меню.
Скумрията е рекордьор по съдържание на омега-3 мастни киселини, конкурираща се в това само с сьомгата и пъстървата.
В тази риба има почти толкова селен, колкото в мидите. Този елемент е много важен за регулирането на хормоните на щитовидната жлеза. Също така, скумрията съдържа много витамин B2, който има положителен ефект върху зрението.
Треска
Голямото предимство на треската е, че почти няма кости. Наричали "царска риба", защото месото й е нежно и много вкусно.
Интересен факт е, че името "треска" идва от характерния звук, който тя издава, когато се връща да хвърля хайвер.
В треската има много белтък: 16 г на 100 г продукт. Идеална храна за спортисти.
Съдържа фосфор, калций и магнезий, които подобряват когнитивните функции и поддържат здравето на сърдечно-съдовата система.
Сельодка
Селедката често се комбинира с варени картофи с масло и маринован лук. Но експертите смятат, че тази риба трябва да се готви на пара – така излиза излишната мазнина, но се запазват всички полезни свойства.
В сельодката има много белтък: 19 г на 100 г продукт.
Има достатъчно омега-3 мастни киселини, които благоприятно влияят на здравето на сърцето и кръвоносните съдове.
Сельодката е полезна за хора с проблеми с черния дроб – съдържа редка аминокиселина, метионин.
Минтай
В минтая изобщо няма въглехидрати и много малко мазнини, но има много белтък. Той също така е богат на витамини от група В, D, йод, селен, калций, цинк и други полезни минерали.
Рибата помага за намаляване на нивата на глюкоза и холестерол в кръвта и подобрява състава на кръвта, което е особено важно при анемия.
Освен това, рибата минтай е полезна за жените, особено по време на бременност и кърмене, тъй като е отличен източник на желязо и йод, които често липсват на организма в този период.
Хек
Тази бяла риба има малко мазнини и е богата на витамини С, Е, А, РР, от група В, както и на ненаситени мастни киселини. Хекът е полезен за сърдечно-съдовата система, помага за поддържане на форма и може да се яде дори от хора, които отслабват.
Освен това, тази риба е богата на протеин, помага на организма да произвежда колаген, което благоприятно влияе на състоянието на кожата, косата и ноктите, пише Списание8.
Водещи
-
Мирослав Пешлов: Влизането в еврозоната не спира българите да пътуват
Турция и Сърбия са лидери за празниците
28.12 | 09:45
-
Оранжев и жълт код за силен вятър в цялата страна
Облачността ще бъде променлива, но само на отделни места – главно в Североизточна България, ще...
28.12 | 09:30
-
Отварят ски зоната в Пампорово 2
Ски зоната в Пампорово ще бъде отворена на 28 декември
28.12 | 09:15
-
Илияна Йотова: Трябва да спрем с този нихилизъм към собствената ни памет
155 години на Българската екзархия означават 155 години българска държавност, каза още тя
27.12 | 17:59
Най-четени
-
Отварят ски зоната в Пампорово 2
Ски зоната в Пампорово ще бъде отворена на 28 декември
28.12 | 09:15
-
Оранжев и жълт код за силен вятър в цялата страна
Облачността ще бъде променлива, но само на отделни места – главно в Североизточна България, ще...
28.12 | 09:30
-
Мирослав Пешлов: Влизането в еврозоната не спира българите да пътуват
Турция и Сърбия са лидери за празниците
28.12 | 09:45