5 малки неща, които можем да направим за едно по-щастливо утре 15.01 | 09:41

Да проверим

От Боян Кърпачев

Помислете си къде бихте се намирали, когато обрисувате картината на щастието в съзнанието си. По средата на безлюден плаж, заровили крака в пясъка, заобиколени от блестящи сини води на великолепно море? Или пък в градина сред цветя, където блажено поливате растенията? Много от вас биха се представили сред шумната компания на приятелите си в смях и забавления. Други пък биха избрали четенето на книги, глезенето на тялото и душата, играта на любим спорт или постигане на успех по време на работа. Списъкът е наистина безкраен.

Сега следващият голям въпрос. Колко време посвещавате на осъществяването на идеята за вашето щастие? Не, няма да пишем за рационализиране на времето ви, така че може да спестите очакваното извинение "Аз съм зает". Но наистина отговорът понякога е, че сме достатъчно погълнати от ежедневните си, за да се замислим за собственото си щастие.

От друга страна ще се изненадате, че има малки неща, много малки неща, които можете да правите всеки ден, за да помогнете на щастието утре (а защо не и още днес)


1. Отделете време за себе си

Това е може би най-голямата услуга, която един човек може да направи за себе си в търсенето на щастието. Докато сте сами, имате време да размишлявате върху много неща, които не влизат в графика на "Аз съм зает". Използвайте времето, за да замените много от вашите проблеми с решения. Нищо не може да замени удоволствието от лежането на дивана, прекарвайки време с вашите мисли. Само да не се унесете с това занимание и да прекарате цял ден в мързелуване. Използвайте времето активно и начертайте план за управление на деня и живота си.


2. Това интересува ли ме

Превенцията от въвличането ви в ненужни ситуации би дало страхотни резултати не само днес но и за напред. Опитайте се да избягате от това да бъдете въвлечени в нещо, което се случва с другите. Преминаването на чуждите проблеми в неразделна част вашите ще застане на пътя към вашето щастие. Просто в такива моменти бъдете малко повече егоисти и избегнете негативните мисли, които биха ви донесли чуждите проблеми.


3. Усмихни се

Усмихвайте се много. Това със сигурност е заразно. Най-леснията начин да станете по-щастливи е да дарявате другите с вашата усмивка по-често. Усмихнете се на непознат в трамвая, усмихнете се на таксиметровия шофьор, който просто ви кара до вашата дестинация. Разпространете щастието, за да откриете ползите и за себе си. Когато направите този жест навик ще видите, че щастието ще се превърне в неразделна част от вашето ежедневие.


4. Смейте се на глас

Най-известния начин да погъделичкате емоциите си и да си донесете щастие за по-продължителен период от време е да се посмеете добре. Импровизирайте със забавни отговори на работното място. Така освен шефа си, ще забавлявате и колегите, а това винаги е полезно за постигане на общото щастие. Всичко, от което се нмуждаете е качествен хумор. Така че никога не се въздържайте от възможност да се посмеете добре.


5. Ангажирайте социалния си кръг

Използвайте мрежата си от социални контакто, за да разпръснете еуфорията си навсякъде около вас. Споделете положителните моменти с всичките си приятели и не изпускате всеки удобен момент за разпростиране на вашето щастие. Не винаги се изисква да направите нещо заедно, понакога самото общуване може да ви направи по-щастливи. Позвънете на приятел и му кажете, че ви липсва. Това ще доведе до големи позитиви и за двете страни. Да бъдете социално живи ви дава чувство на ангажираност с хората около вас.

Водещи

Най-четени