5 неща, които трябва да знаете, преди да заведете детето си на педиатър 03.05 | 11:31

Или как да се грижим безпроблемно за подрастващите?

От iNews.bg

Всеки иска най-доброто за своето дете. За това обаче е важен педиатърът, който е ценен за всеки родител. Но какво трябва да знаете, преди да отидете в кабинета на своя педиатър. Сайтът Foxnews дава 5 съвета, които да вземете предвид:

Ваксинациите са безопасни

Много родители все още не са убедени, че ваксините са безопасни. Според едно неотдавнашно проучване, публикувано в сп. Pediatrics, един от всеки 10-ти родител заявява, че следва алтернативен график за провеждане на ваксинация на своето дете, въпреки че няма изследвания, които да потвърждават или отричат, че поддържането на различен или забавен график има някакво значение.

"Науката е напреднала, ваксините са по-сложни и по-безопасни, отколкото са били в миналото и ние знаем повече за тях", успокоява д-р Уенди Сю Суонсън, педиатър в Сиатъл и автор на детски блог.

Специалистът съветва, че колкото по-рано ваксинирате своето дете, толкова по-добре за него и толкова по-рано ще го предпазите от животозастрашаващи заболявания. Нещо повече, защото не всяка ваксина е 100% ефективна - ако детето ви не е ваксинирано, не само би могъл да бъде заразено то самото, но може да зарази друг член от семейството, съученик или някой друг, с който общува, дори ако това лице е било имунизирано.

Бъдете готови за посещенията при педиатъра

Посещенията на педиатър в дома ви е особено важно, предвид забързаното ни ежедневие. Но все пак, доста по-добър резултат би имало посещението в кабинета. Според едно скорошно проучване, публикувано в сп. Journal Watch Pediatrics and Adolescent Medicine, повече от една трета от родителите казват, че са прекарали около 10 минути или по-малко с педиатъра при последно си посещение.

Затова преди да отидете в кабинета, решете точно какво искате да го попитате, определете каква е вашата цел предварително, направете списък на въпросите в реда, в който искате да ги зададете и да ви отговорят. Ако имате притеснения относно развитието на вашето дете, е важно да попитате педиатъра за това, защото ранната намеса означава по-добри резултати. 

"Ако нещо ви държи будни нощем и ви притеснява достатъчно, това е достатъчен повод да посетите педиатъра си и да го запитате", съветва д-р Суонсън.

Здравословното хранене и физическите упражнения са задължителни

Ако се притеснявате, че детето ви хапва повечко, или пък – обратното – не се храни достатъчно добре и редовно, то е важно да говорите с педиатъра си. Той може да ви посъветва какви здравословни храни да му давате, колко големи порции и какви упражнения са подходящи за подрастващите.

Така ще създадете навици за здравословен начин на живот в детето си още от ранна детска възраст и то няма да има проблеми с храненето и теглото си след време. А и няма нищо по-хубаво от това едно дете да играя на воля, вместо да стои по цял ден пред компютъра.

Първо потърсете съвет по телефона

В днешно време е много лесно да се информираме за проблемите и болестите, които имаме около децата си. Само браузваме в Google какво ни трябва и изобилието от информация ни залива. Но все пак, първото нещо, което трябва да направите, когато имате някакви притеснения, свързани със здравето на малкото човече вкъщи, е да се обадите на педиатъра си, а не да ровите из форумите.

Само ще загубите ценно време в търсене на отговори на въпросите си, обърквайки се от информацията, която има в интернет. На въпросите ви може да ви отговори лекар – и то за няколко минути, да ви даде точна диагноза за конкретния проблем с вашето дете. Плюс това, ако педиатърът ви посъветва нещо различно от това, което вече сте прочели в интернет, това може само допълнително да ви обърка и разколебае.

Поставяне на граници – едно добро решение

Според специалистите много поведенчески проблеми, които ви вълнуват и за които питате своя педиатър, могат да бъдат "попарен" още в зародиш, освен ако не искате да създадете граници, още докато детето ви е малко. Даването на избор на детето невинаги е добро решение – чрез създаване на ограничения, поставяне на граници между това какво трябва и какво не, между вас и него, след време ще научите детето си, че не може да има всичко, което поиска. Това е един добър урок, който ще му бъде от полза както в училище, така и в отношенията му по-нататък, когато порасне.

Водещи

Най-четени