5 съставки, които тровят мозъка ви 29.06 | 10:23

От iNews.bg

В съвременния свят не липсват неща, които могат да ни подлудят, но някои го правят по-бързо от други. Те са дело на "безкрайния гений" на човека и определено са нарушили умението ни да мислим трезво.

Избягвайте усърдно тези 5 съставки и наблюдавайте как работата на мозъка ви се подобрява:

Глутен

Глутенът е често срещан протеин, който присъства в пшеницата, ечемика, ръжта и други житни култури. Този лепкав протеин се свързва със стените на тънкото черво и причинява разстройства в храносмилателната и имунната система. Целиакията е най-често срещаното състояние, което се свързва с чувствителността към глутена. Но има и състояние, което се нарича нецелиакална глутенова чувствителност. То е основен фактор при възпаленията на мозъка и нервната система.

Глутенът се свързва с психични разстройства, когнитивни нарушения, деменция и много други неврологични разстройства. Той вреди на мозъка, гръбначния стълб и периферната нервна система.

Изкуствени подсладители

Аспартамът, сукралозата (Splenda) и захаринът (Equal, Sweet’n Low) са изкуствени подсладители, които са популярни, защото се обръща внимание на нулевата им калоричност. Това им качество им е позволило да ни увреждат от десетилетия. Аспартамът е комбинация от химикали – аспарагинова киселина (аминокиселина, която има стимулиращ ефект върху мозъчните клетки), метанол и фенилаланин. Накратко, това е лаборатория за тумори.

Приемът на аспартам причинява голям брой симптоми, сред които са безпокойство, неясна реч, депресия и мигрена. Аспартамът и други изкуствени подсладители се срещат в газираните напитки, йогурта, дъвките, готварските сосове, подсладената вода, зърнените храни и продуктите, които не съдържат захар.

Мононатриев глутамат (МНГ)

МНГ е вид концентрирана сол, която се добавя в храните, за да подобри вкуса им. Това е като трик за вкусовите рецептори и мозъка, които биват измамени, че храната е много вкусна. Но МНГ кара мозъка да произвежда излишни количества допамин, който ни кара да се чувстваме добре. За жалост доброто усещане не трае дълго, но страничните ефекти са дълготрайни. МНГ се свързва с болестите на Паркинсон и Алцхаймер, деменция, множествена склероза, лупус и други.

МНГ се поставя в различни сосове, бульоните и консервираните супи и зеленчуци.

Останалите две съставки, които тровят мозъка, можете да откриете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени