5 факта за глутена, които не знаете 27.05 | 15:27
Глутенът става все по-популярен, но продължава да бъде все така неразбран

Освен ако не сте прекарали последната петилетка в пълно информационно затъмнение, няма как да не сте чували за глутена. Много е вероятно и да сте гледали супер смешното видео, в което става ясно, че повечето хора, които бягат от него... нямат ни най-малка представа от какво бягат всъщност. Целта ни в следващите няколко абзаца е да ви помогнем да не бъдете като тях.
Глутенът е протеин
Да, глутенът е вид протеин, който се намира в пшениците (в това число и в спелтата, булгура и камута, противно на очакванията на някои потребители) и други житни култури като ечемик и ръж. Скрит глутен обаче може да има и в много хранителни продукти като сосове, миксове и фиксове с подправки и дори балсами за устни, което означава, че елиминирането му е доста голямо предизвикателство.
Ето защо има много хора, които си мислят, че не консумират глутен, но всъщност не консумират само пшенични продукти като хляб, паста и други тестени изделия, бидейки уверени, че така са обърнали гръб на въпросния протеин за вечни времена.
Глутенът не се намира във всички зърнени култури
Една от заблудите по отношение на глутена е, че той може да бъде открит във всяко житно растение. Съществуват обаче представители на това ботаническо семейство, които са напълно лишени от глутен. В това число попадат ориз, царевица, киноа, амарант, елда, просо и овес. С други думи, едно е да избягваш богатите на глутен житни култури, друго е да изключиш абсолютно всички житни култури от менюто си.
Второто е крайно непрепоръчително, защото много от тези растения са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти, растителни влакнини и други съставки, които са полезни както от гледна точка на здравето, така и с оглед на фигурата. Манията по изключването на глутена очерни репутацията на всички тези храни, като по този начин накара много хора да смятат, че между белия хляб и белия ориз няма кой знае каква разлика.
Безглутеновите храни също са преработени
Немалко от нас са с погрешното впечатление, че всички преработени храни съдържат глуден, а безглутеновите храни са рафинирани или преработени по някакъв друг начин. Това съвсем не е така. Тъй като безглутеновите хранителни режими набират все повече популярност, днес на пазара се предлагат повече безглутенови продукти от когато и да било. Самият надпис "без глутен" на опаковката обаче не е синоним на "здравословно". Ето защо трябва подхождате съзнателно при избора си и въпреки привидния здравословен облик на продукта да четете етикета му. Ако написаното на него не звучи като нещо, което бихте могли да пресъздадете в собствената си кухня, то най-вероятно не е добро.
Избягването на съдържащите глутен храни може да ви накара да се почувствате по-добре, но... поради причини, различни от тези, за които си мислите.
Хората, които страдат от цьолиакия, трябва да избягват глутена на всяка цена, защото в противен случай рискуват да станат жертва на сериозни стомашно-чревни симптоми, в това число болки в корема, подуване и газове, а в дългосрочен план - и на хронично недохранване поради недобро усвояване на хранителните вещества.
Има хора, които не страдат от цьолиакия, но въпреки това са убедени, че са жертва на т.нар. глутенова непоносимост. Някои наскорошни публикации в научната литература поставят под въпрос съществуването на подобно състояние, но подсказват, че съществува вероятност някои специфични въглехидрати в зърнените култури да предизвикват неблагоприятни стомашно-чревни реакции при въпросните хора. Други изследвания пък демонстрират, че глутенът може да има принос в депресиите при хора, нестрадащи от цьолиакия.
Какво ядеш е също толкова важно, колкото и какво не ядеш
Не един и двама души допускат грешката да се вторачат в избягването на глутена до степен, в която забравят да си набавят всички останали важни за съществуването си хранителни вещества. Това е много важно, защото покрай глутена те се лишават от редица витамини и минерали, които все трябва да дойдат отнякъде.
Поради тази причина отказът от една храна, която считаш за вредна, не е достатъчен, за да кажеш, че се храниш полезно. Той трябва да бъде компенсиран със съзнателен избор на храни, които са в съгласие с хранителния ти режим и могат да попълнят липсите. В случая това може да бъде постигнато с широк набор от варива, несъдържащи глутен зърнени култури, семена, зеленчуци.
Ако има нещо положително в избягването на дадена храна или хранителна група, то това е разнообразието - възможността да проявиш изобретателност в кухнята и да погледнеш на менюто си с различни очи.
Водещи
-
Какви са рисковете от лавинна опасност?
Има повишаване на застрахователната култура на туристите, отчетоха специалистите
10.03 | 10:30
-
Мъск подчерта значението на своята сателитна система „Старлинк“ (Starlink) за украинските войски
Държавният секретар на САЩ Марко Рубио също нападна Шикорски, като обвини полския външен...
10.03 | 10:16
-
Кога за първи път България преминава към лятното часово време?
Ще се върнем отново към астрономическото време на 25-и срещу 26-и октомври.
10.03 | 09:59
-
Над половин милион пътници се очаква да бъдат засегнати от 24-часовата стачка на германските летища
Протестът е обявен от синдиката "Ферди" (Verdi) като част от преговорите за нов колективен...
10.03 | 09:45
Най-четени
-
Още един пролетен ден
Максималните температури ще са между плюс 16°C и 20°C, в района на Видин, Сандански и Пловдив...
10.03 | 08:00
-
Костадинов отправи остра критика към Европейския съюз и действията на Европейската комисия
"Вчера румънската ЦИК отказа да допусне Калин Джорджеску до участие в изборите. Европейската...
10.03 | 09:25
-
Имен ден празнуват Галина, Галя, Галена и Галин
Църквата почита Св. мъченици Кодрат и Галина – покровители на вярата в трудни времена
10.03 | 09:15