6 съвета за един здравословен Великден 08.04 | 20:00

Празнувайте умерено

От Боян Кърпачев

Наближават празници. Това е чудесен повод да припомним няколко основополагащи моменти за здравословното прекарване и минималното качване на килограми (защото в рамките на шестте почивни дни на Великден няма как да се предпазите от трупането на тегло).

Искаме да напомним, че можете да се насладите на всеки един момент от празничната атмосфера, без да прекалявате. Дали за Великден, или който и да е друг празник, използвайте тези лесни съвети, за да избегнете преяждане.

1. Планирайте храненията

Определете точното време за сядане и ставане от масата. Така няма да сливате обяда с вечерята, а последното хранене няма да приключва по сред нощ.

2. Планирайте менюто и порциите

Струпаните в средата на масата купи и тави с разнообразни ястия са първи враг на всеки, който иска да излезе от празниците с минимални поражения върху фигурата. Ограничете броя на ястията до 3 за хранене и задължително си сипвайте предварително, без опция за досипване, за да следите приетото количество храна.

3. Яжте плодове

Плодовете и зеленчуците, на които има навлизаме в сезона, са прекрасен заместител на тежките ястия и гозби. Намалете по малко от храната за сметка на пресните плодове, няма да съжалявате.

4. Движете се

Събраните на куп почивни дни ще осигурят достатъчно време за разходки, излети или дори еднодневни походи сред природата. Знаем, че големите празници предполагат тежки софри и приятни компании, но ставането от масата е здравословно, а движението си е направо благодат.

5. Пийте по-малко

Ограничете наздравиците, като или използвате повече разредител или започнете да сипвате в чашите по-късно. Прекаляването с алкохол замъглява не само погледа, но и преценката. Пиенето ще ви кара да ядете и да пиете още повече. Това е един омагьосан кръг, в който не искате да попадате, ако ви е грижа как ще изглеждате след почивните дни.

6. Празнувайте смирено

В крайна сметка не е ли това идеята на празниците. Приятната (семейна) компания, разговорите и времето прекарано заедно би трябвало да са напълно достатъчни за всеки, за да се почувства празнично. В крайна сметка празника го правят хората, а не 1000 яйца, 5 агнета и 1 бъчва вино.

Водещи

Най-четени