70% ефективност показва COVID-ваксината на AstraZeneca и Оксфорд 08.12 | 19:58

Готови сме да доставяме стотици милиони дози по целя свят, казват от компанията

От iNews.bg

Ваксината срещу Covid-19, разработена от компанията AstraZeneca и Оксфордския университет, показва средна ефективност от 70,4% при обединен анализ на междинни данни от късни етапи на проучванията, съобщи във вторник Оксфорд, предаде Ройтерс.Това все пак е над минимума от 50%, определен от Американската администрация по храните и лекарствата, предаде БНР.

Много очакваните резултати от проучването, публикувани в медицинското списание The Lancet, показват, че ефикасността на кандидат-ваксината е 62% за тези, които са получили две пълни дози, и 90% при подгрупа от участници в изпитването, получили половината от първата доза и цяла втора доза от ваксината.

"Това ще изисква допълнителни изследвания, като от проучването станат достъпни повече данни", се казва в изследването.

По-малко от 6% от участниците в проучването в Обединеното кралство обаче са получили по-малката доза на ваксината и никой от тях не е бил на възраст над 55 години, което означава, че ще са необходими повече изследвания на ефикасността на ваксината при възрастни хора, които са особено податливи на Covid-19.

Главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио заяви, че производителят на лекарства е започнал да предоставя данни на регулаторните органи по целия свят, за да потърси ранно одобрение на коронавирусната ваксина.

"Нашите глобални вериги за доставки са готови да започнат бързо да доставят стотици милиони дози", посочи той в изявление, публикувано от Оксфордския университет.

Водещи

Най-четени