70% от българите смятат, че имат алергия. Не се изследват обаче 30.04 | 15:06

Стартира национална кампания "Месец на алергиите и астмата"

От Елена Коцева

Около 70 процента от българите смятат, че боледуват от някаква алергия.

На въпрос от анкета на Националната пациентска организация дали са им били правени някога кожно-алергични проби обаче, 35 процента отговарят, че са били изследвани за проблеми, които имат по отношение на дишането, 34 - заради проблеми с носа, 20 - заради храни.

Най-честите алергични заболявания са алергичният ринит и алергичният конюнктивит, допълват от медицинския университет. В много случаи хората се подвеждат от симптомите, защото избягват консултациите с лекар.

Масово българите смятат, че са алергични, но когато и ако се изследват, се оказва, че не всичко, което мислят за алергия, в действителност е. Това предупреди д-р Георги Христов, завеждащ сектор "Алергология" към отделение "Вътрешни болести" на болница "Токуда", цитиран от БТА.  

Повечето случаи у нас обаче остават като нерешен проблем и хората живеят с него.

Алергиите са сред основните проблеми на съвременното общество, а май е месецът, който ги обостря. 

Затова и стартира инициативата "Месец на алергиите и астмата".
В рамките на кампанията в страната ще стартират безплатни прегледи и консултации. Кабинетите ще работят в София, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Павликени, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Севлиево и Стара Загора.

Всеки, който желае може да се запише на телефон 0700 10 515 през делничните дни от 11.00 до 17.00 часа.

Предстои да бъде учредена и Асоциация на пациентите с алергични заболявания, която да продължи инициативите за превенция и навременно лечение на алергичните заболявания.

Водещи

Най-четени