72 хил. българи са починали от болести на сърцето през 2011 г. 29.09 | 12:58

В Световния ден на сърцето преглеждат безплатно в цялата страна

От Ивелина Георгиева

Броят на починалите българи от сърдечно-съдови заболявания за 2011 година надхвърля 72 000 души. Това отчете министърът на здравеопазването Десислава Атанасова по повод световния ден на сърцето.

20 000 от тях са починали от мозъчно-съдови болести, 16 000 от инсулти и 24 000 от сърдечна недостатъчност, допълни тя.

Данните за 2011 година са много тревожни, коментира Атанасова.

Те показват, че близо 300 хил. българи са постъпили в болниците поради болести на органите на кръвообращението.

Министерство на здравеопазването провежда последователна политика за ограничаване на риска от сърдечно-съдови заболявания, подчерта Атанасова.

Тя посочи, че българските кардиологични болници разполагат с модерна апаратура и отлични специалисти, които ежедневно оказват помощ на пациентите.

Предстои приемането на национална програма за борба с незаразните болести, в която цялостният подход е ограничаването на тези заболявания и основно място се пада на превенцията и профилактиката за предотвратяването им.

По повод Световния ден на сърцето Министерството на здравеопазването организира редица инициативи.

Днес в цялата страна ще се извършват безплатни прегледи и консултации за всеки, който желае да провери сърдечното си състояние. Прегледите ще се извършват в кабинетите по кардиология на лечебните заведения.

Още от сутринта пред сградата на Министерството на здравеопазването бяха разположени два пункта, в които кардиоспециалисти преглеждаха безплатно тълпящите се граждани. Здравният министър също се включи в инициативата като измери своето кръвно налягане.

През 2012 г. фокусът на Световния ден на сърцето е насочен към превенцията на сърдечно-съдови заболявания при жените и децата. По данни на СЗО всяка минута в света умира по една жена от сърдечно-съдово заболяване.

Децата също са застрашени, като при тях рискът идва още преди раждането и след това в процеса на израстване при липса на физическа активност, здравословно хранене и непрекъснато излагане във вредна среда, каквото е тютюнопушенето.

Водещи

Най-четени