800 хил. лв. за ремонта на единственото отделение за ин витро-процедури 02.09 | 14:18

Толкова е отделила Столична община за АГ-болницата "Св. София"

От Кремена Бедерева

"Запазва се единственото отделение за ин витро-процедури в общинска болница, след като това за мен беше лично предизвикателство", каза пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова при посещението си в АГ-болницата "Св. София".

Тя провери хода на ремонтните дейности на родилното отделение и отделението за ин витро-процедури.

Средствата за ремонтите, както и за апаратура, са осигурени от Столичната община, от Специализирания общински приватизационен фонд и от лечебното заведение.

Отделенията отговарят на съвременните изисквания и стандарти на Европейския съюз, допълни Фандъкова, цитирана от БТА.

След закриването на Столичния медицински холдинг преди години, финансовото състояние за общинските болници беше тежко, част от тях все още не са покрили изцяло задълженията си, каза още Фандъкова.

Тя уточни, че общинските болници вече са с положителен финансов резултат.

Близо 800 000 лева е отделила общината за ремонта на родилното отделение и сектора по ин витро процедури. Състоянието му е било критично, ремонт не е бил правен от 1988 година, когато то е било създадено.

Поради недобрите условия секторът е бил застрашен от затваряне, тъй като лицензът му е можело до бъде отнет. През март тази година Агенцията по трансплантации е издала временен лиценз до 31 август.

В момента отделението няма лиценз и се очаква той да бъде подновен през октомври, когато ще бъдат завършени всички ремонти и ще бъде доставена напълно нова апаратура.

Чрез специализирания общински приватизационен фонд за закупуване на апаратура са осигурени 280 000 лева. 474 000 лева пък са отделени за ремонтните дейности в болницата.

"За нас беше истинско предизвикателство да не допуснем да бъде закрито ин витро отделението”, коментира Йорданка Фандъкова, цитирана от Агенция "Фокус". Тя обясни, че причините за евентуално затваряне са били от финансово и организационно естество.

Отделението вече има всички удобства, отговаря на всички съвременни стандарти, дори има антибактериално подово покритие, коментира Фандъкова.

Предстои да бъде сформиран екип, който да осъществява ин витро процедурите, тъй като в момента единственият специалист, който работи в него, е началникът му д-р Диана Николова.

Предимство на отделението в общинската болница е, че цените там ще бъдат по-ниски от тези в частните центрове.

Водещи

Най-четени