850 българи чакат бъбрек за трансплантация 11.02 | 13:38

Агенцията започва информационна кампания сред учениците

От Елена Коцева

В листата на чакащите за бъбречна трансплантация са записани 850 българи.

Има известно задържане на броя на нуждаещите се, за разлика от световната тенденция на ежегоден ръст на тези пациенти от близо 10 на сто, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по трансплантация д-р Теодора Джалева, цитирана от БТА.

България бележи сериозен ръст на донори - от 0.8 през 2008 г. до 2.85 на 1 милион население през 2010 година, но все още е далеч от световните показатели, коментира изпълнителният директор на агенцията.

В Испания, където системата е най-развита, донорите достигат 34 на 1 милион души. През 2010 г. в България са направени 65 трансплантации и това е най-доброто постижение за страната през последните петнайсет година.

Тя допълни, че пациентите на хемодиализа в страната достигат 2600 души. В предишни години смъртността сред пациентите на хемодиализа е между 16-24 на сто, а някои диализни центрове през 2010 г. обявиха 28 на сто смъртност.

По думите й в листата на чакащите за бъбречна трансплантация през миналата година смъртността е достигнала 9 на сто.

Агенцията по трансплантация започва информационна кампания в болниците, които желаят да работят в областта на донорството.
До година-година и половина екипи в 22 болници ще бъдат добре обучени с подкрепата на испански и френски медици.

Предстои информационна кампания за промоция на донорството да започне и сред учениците от последните класове, съобщи изпълнителният директор на агенцията.

По данни на агенцията за трансплантация само 2842 българи изрично са декларирали несъгласие да станат донори.

Водещи

Най-четени