9 начина да удължите живота си (ІІ част) 29.01 | 19:34

Яжте и пийте, но в умерени количества

От Боян Кърпачев

Само с няколко малки промени в начина ви на живот може да си осигурите още няколко години на този свят.

Вижте първите 5 и продължете нататък:

Пийте в умерени количества

Жените, които потребяват по две или повече питиета на ден, и мъжете, които пият три или повече, могат да си навлекат пагубни ефекти, вариращи от наддаване на тегло до проблеми във взаимоотношенията.

В малки количества, обаче, алкохолът може действително да бъде полезен.

Едно проучване от 2010, публикувано в списанието на Американския колеж по кардиология, свързва умереното пиене (едно питие дневно за жените и две за мъжете) със значителни ползи за сърцето.

Яжте плодове и зеленчуци

Тук имате избор. Или "изяждате" здравето си или ядете не по-малко от три пъти на ден плодове и зеленчуци.

Плодовете и зеленчуците са пълни с фибри и витамини и могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания със 76%. Дори могат да играят роля при намаляване на риска от рак на гърдата.

Като допълнителен бонус, благодарение на способността им да благоприятстват циркулацията на антиоксиданти, те спират появяването на бръчки.

Тренирайте

Няма да намерите фонтана на младостта, ровейки в митовете и легендите, а ще го откриете в ежедневните упражнения. Проучване от 2008 установява, че редовните упражнения с висока интензивност (например бягане), могат да добавят до четири години към живот. Това не е изненадващо, като се имат предвид положителните ефекти, които тренировките имат върху вашите сърце, ум и метаболизъм.

Дори и умерените упражнения (30-минутна разходка всеки ден) могат да намалят риска от сърдечни проблеми.

Спрете цигарите

Отказването от тютюнопушенето е единственият еднократен акт в този списък, който може трайно да подобри здравето ви занапред. Изследване, публикувано в американски вестник на общественото здраве, твърди, че жените, които се откажат от пушенето до 35-годишна възраст добавят приблизително шест до осем години към живота си.

Водещи

Най-четени