9000 постоянни детски зъби се вадят годишно у нас 06.04 | 12:19

При децата най-често се развиват кариеси и в самите зъби има падини

От Кремена Бедерева

9000 постоянни зъба на деца се вадят годишно в България по задължителното здравно осигуряване. Това заяви за Агенция "Фокус” д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

Според него, трудно може да се назоват данни за броя на извадените постоянни зъби извън задължителното здравно осигуряване. Обикновено при децата се вадят 6-ите зъби, които са дъвкателни. Зъболекарят обясни, че при тях най-често се развиват кариеси и в самите зъби има падини, което прави лекуването им изключително трудно.

"Положението при възрастните е трагично по отношение на броя на извадените постоянни зъби. Преди години правих едно проучване сред студенти от ХТМУ в Бургас и там установих, че всеки четвърти студент е с поне един изваден постоянен зъб. Може в такъв случай да си представим картината при 35-40-годишните хора – броят на извадените зъби нараства лавинообразно”, каза още д-р Шарков.

Той поясни, че ваденето на зъб означава, че той е развил такива заболявания, които на практика не могат да се овладеят и да се лекуват. "Ние имаме богоизбрана професия, но не сме богове, не сме и магьосници, за да можем да излекуваме непоправимото”, добави зъболекарят.

Д-р Шарков заяви, че голяма част от българите не мият зъбите си редовно. Преди две-три години е било направено проучване, като данните от него сочат, че 33 % от българите редовно си купуват четка за зъби, а 36% - паста за зъби.

"Представете си останалата част от населението как си мие зъбите. Имаше един много интересен коментар в сатиричен аспект, че четката за зъби се ползва от цялото семейство или че нямаме нужда от нея, защото пастата се слага на пръста и с него се мият зъбите”, допълни лекарят по дентално здраве.

От нуждаещите се деца, които имат един голям пакет от задължителното здравно осигуряване, само 20% го ползват. Той изтъкна, че повечето от дейностите са платени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а само 20% от нуждаещите се деца са водени от родителите си на зъболекар.

По думите на д-р Шарков това е един красноречив пример, че здравето на зъбите и на венците при децата, пък и на възрастните, най-вероятно не се е подобрило. "Правихме изследване, което обхвана не само 28-те областни града в страната, а и малките населени места".

"Най-вероятно ще видим и контраст в негативен аспект спрямо по-малките населени места и селата в сравнение с големите градове”, каза още председателят на Българския зъболекарски съюз.

Най-четени