92 милиона души всяка година даряват кръв 14.06 | 16:30

БЧК организира извънредна акция по доброволно кръводаряване

От Кремена Бедерева

92 милиона души всяка година даряват кръв. Това каза пред Радио "Фокус" Надежда Тодоровска, заместник генерален директор на Българския червен кръст.

"92 милиона души всяка година даряват кръв в 62 страни по света. Тази кръв е абсолютно безвъзмездна и хората наистина дават частица от себе си, за да спасят човешки живот. Всеки един от нас може да бъде поставен в ситуация, в която да има нужда от преливане на кръв и ако преди това си направил подобно нещо, ще можеш с чиста съвест да кажеш, че имаш нужда. Моят призив към всички българи е да бъдат добри хора и ако могат да дарят кръв."

Надежда Тодоровска коментира още, че днес за десета поредна година се празнува световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. По този повод БЧК организира в своята сграда в София извънредна акция по доброволно кръводаряване.

Тя се проведе в централното фоайе на БЧК.

Кръводарители са служители и приятели на Червения кръст. Соня Цветкова, ръководител на 6-и териториален център към Столичната организация на БЧК, обясни, че кръв даряват днес и 4 деца сираци. Те са част от програмата на БЧК за обличане на сираци абитуриенти, които не живеят в домове.

Цветкова посочи, че са откликнали повече деца, но те не са били подходящи за кръводарители. След като дарят кръв, доброволците получават картичка с благодарност за помощта.

Във фоайето имаше разлепени плакати с надпис "5000 души ще минат покрай този плакат днес, 3000 ще го забележат, 100 ще се замислят, 1 от тях ще дари кръв. Благодаря!”.

Водещи

Най-четени