COVID-леглата в софийски болници - на привършване 10.03 | 09:50

Натискът е не само върху тези отделения, а върху целите болници, казва д-р Близнаков

От iNews.bg

Към момента в УМБАЛ "Света Анна" в София има 218 болни в средно тежко и тежко състояние, 15 са в реанимация, 11 са интубирани. Вчера е преобразувана още една вътрешна клиника в Ковид клиника с 35 легла и тази сутрин 21 са заети. Предполагам, че до обяд ще бъдат запълнени, заяви пред БНТ изпълнителният директор на УМБАЛ "Света Анна" в София д-р Славчо Близнаков.

За последните 24 часа са постъпили 39 човека с доказан COVID-19 с белодробни изменения в средно тежко и тежко състояние.

Големият брой болни с COVID, които постъпват в големите болници като "Пирогов", "Света Анна" и ВМА означава, че се затруднява и другата дейност, затова са спрени плановите операции, защото екипите са разкъсвани между спешните, травматичните случаи и Ковид болните. Тези екипи не бива да се смесват. Натискът е не само за Ковид легла, а изобщо за дейността на болниците като цяло, затруднява се организационната дейност", обясни д-р Славчо Близнаков.

В момента 218 човека, означава че Света Анна има още 40 легла са средно тежки случаи, които при този темп на запълване за 48 часа би могло да бъдат запълнени. Това е доста притеснително допълни д-р Близнаков.

В последните 7-10 дни увеличението на болните е доста рязко.

Много от пациентите бяха планирали планови операции. Заповедта на РЗИ не е за всички планови операции, от тях са изключени голяма част онкологични операции и за бременни и родилки.

Реално нито един човек с животозастрашаващо състояние няма да бъде оставен без медицинска помощ.

УМБАЛ "Света Анна" е много добре подготвена и с техника, и с екипи, заредена е с медикаменти и консумативи има ясно разделение на спешните екипи, които са разделени в едната база на болницата, има осигурени консултативни екипи при спешни, травматични състояния, а в другата база са разположени 7 Ковид клиники + инфекциозното отделение. "Света Анна" осигурява над 260 легла за Ковид болни, има още толкова за спешни и травматични състояния, увери д-р Близнаков.

В УМБАЛ "Света Анна" над 50% от легловия фонд е определен за Ковид и в момента е запълнен на 85%, допълни още той.

За момента болниците в София са изцяло подготвени и са готови да реагират и за по-голямо увеличение на болните.

Досега епидемията в България се управлява много разумно, смята д-р Близнаков.

Водещи