Eто още една причина да живеете здравословно 28.11 | 16:22

Ще забавите развитието на деменцията

От Гергана Златкова

Авторите на ново проучване дават надежда на милиони хора по света за по-дълъг живот в добро здраве с откритието, че тенденцията за по-късно възникване на деменцията, оповестена за  пръв път преди няколко години, се запазва, пише в. "Daily Express”.

Изследователите от Калифорнийския университет в Сан Франциско смятат, че благоприятната тенденция се дължи на здравословния начин на живот, включващ редица фактори като образование, физическа активност, правилно хранене, отказ от тютюнопушене и навременно овладяване на проблеми като високо  кръвно налягане. 

"Това е прекрасен пример как ранните промени в начина на живот влияят върху личното и обществено здраве в по-късна възраст", пишат авторите на проучването в "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин". 

Изследователите са направили преглед на няколко скорошни проучвания, които демонстрират понижен процент на случаите на деменция сред хората, родени по-късно през миналия век, на фона  на глобалното застаряване на населението. 

Специалистите изтъкват редица фактори, влияещи върху благоприятната тенденция, сред които редовната физическа активност.

По-рано тази година проучване установи, че за хората с по-ниски нива на кръвна захар рискът от развитието на деменциянамалява, допълва БТА.

"Хората по света живеят по-дълго и на фона на глобалното застаряване на населението, се откриват много нови случаи на деменция.

Добрата новина обаче е, че заболяването се проявява в по-късна възраст, което дава възможност за по-продължителен живот в добро здраве", допълват експертите.

Изследователите обаче предупреждават, че увеличаващите се случаи на диабет и затлъстяване сред глобалното население застрашават тази благоприятна тенденция и изтъкват необходимостта от по-сериозни превантивни мерки в борбата срещу захарната болест и наднорменото тегло.

Водещи

Най-четени