IQ тестовете показват и човешката мотивация 26.04 | 10:56

Американски учени смятат, че високите резултати на IQ тестовете се дължат на мотивацията и конкуренцията

От Елена Кирилова

Американски учени твърдят, че IQ тестовете показват както умствените способности на човека, така и неговата мотивация, стобщава БиБиСи.

Учени от Пенсилвания открили, че високото IQ изисква едновременно високо ниво на интелигентност и силна мотивация, а ниското IQ може да се дължи на липсата на един от тези фактори.

Първоначално екипът от учени от Университета в Пенсилвания анализирал стари изследвания за това как материалните стимули засягат представянето на тестове за интелигентност на повече от 2000 души.

След тов те установили, че всички тези стимули водят до увеличение на IQ резултатите, най-вече на хората, които по принцип се справят по-зле и имат по-ниски резултати.

На по-късен етап учените изследвали как мотивацията повлиява на резултатите от тестовете за интелигентност.

Като използвали данни от дългосрочно проучване на 250 момчета, от юноши до такива в началото на зрелостта, те заключили, че някои индивиди се справят по-трудно в сравнение с други при условия, при които залогът е нисък и съответно мотивацията им е по-малка.

Екипът установил, че получаването на висок резултат на IQ тест изисква едновременно висока интелигентност и конкуренция, която да мотивира лицата, полагащи теста. Именно тогава те показват най-доброто от себе си.

Водещи

Най-четени