Аз не пуша, опитай се и ти 18.11 | 20:01

Отказват пушачите у нас с активна кампания

От Силвия Стоядинова

По повод Международния ден без тютюнопушене в много градове в страната се проведоха кампании за отказване на цигарите.

Днес и утре безплатни изследвания на дишането и консултиране на пушачи от специалист-пулмолог организират от българското дружество по белодробни болести - клон Южен в Пловдив. Инициативата се провежда съвместно с Асоциация на студентите медици, при която студенти ще предлагат здравословна и интересна алтернатива на цигарите.

Днес и утре в Пловдив се разпространяват брошури със заглавия "Аз не пуша, опитай се и ти!" и "Винаги си заслужава да се откажете от цигарите". До края на месеца има и видеопрожекции на филми и дискусии в пловдивските училища.

Превантивният център към Община Русе, съвместно със студентския съвет на Русенския университет също провежда информационна кампания сред студентите.

Статистиката сочи, че децата в България пушат най-много от всички деца в държавите - членки на Европейския съюз, а близо 60% от всички деца у нас са опитвали цигари. Всяко трето българско дете между 10 и 19 г. е активен пушач според данни на Европейската комисия.

Статистиката показва, че влиянието на цигарите върху тийнейджърите е сериозно. Шансът обаче е в това, че един млад човек може много по-лесно да се откаже да пуши, отколкото един възрастен.

В Добрич ученици от клуб на непушача към ОУ "Стефан Караджа" призоваха пушачите в добричката болница да изгасят запалените си цигари, заменяйки ги с чист въздух или вкусно лакомство. Всички желаещи имаха възможност да измерят количеството въглероден диоксид в издишания въздух. Бе представен и филмът "900 градуса", заснет с участници от клубовете на непушача и финансиран със средства на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в България.

Международният ден без тютюнопушене се отбелязва за първи път през 1977 година в САЩ. От тогава по инициатива на Американската общност за борба с рака всеки трети четвъртък на ноември се организира кампания срещу тютюнопушенето.

В България Международният ден е отбелязан за първи път през 1990 година.

Най-четени