Ако закъсаш с ларингса в Бургас - отиваш някъде другаде 12.03 | 07:12

Операции в областта на шията вече няма да се правят там

От Мая Александрова

Пациентите, на които им се налагат операции на ларингс, фаринкс и други интервенции в областта на шията вече няма да могат да се лекуват в Бургас.

"Въведени са нови изисквания в Националния рамков договор. Този тип интервенции по клинична пътека 122 могат да се извършват в отделения от III ниво на специализация, докато нашето е II-ро", обяснява управителят на МБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски.

Според него има надежда за корекция, затова ръководството на болницата е изпратило писмо до Националната здравноосигурителна каса.

Потърсено е също така съдействие от националния консултант по уши, нос, гърло, както и от Лекарския съюз.

"Досега тези операции се извършваха успешно при нас, МБАЛ-Бургас покрива значителна територия от страната и хората, които се нуждаят от такова лечение тук никак не са малко. Ако това положение се запази, те ще са принудени да пътуват до други градове, най-често до София", казва завеждащият отделението д-р Даниел Петков, който е сред най-добрите специалисти в страната.

Въпросът вече е обсъден с шефката на РЗОК д-р Таня Макшева, която е изразила разбиране.

Един от начините е нова акредитация на отделението, но това минава покриване на други критерии, включително назначаване на още специалисти, отнема време и изисква разходи, коментират от здравното завадение.

Другият вариант бил компромисло решение от Надзорния съвет на НЗОК, който се очаквало да излезе със становище до дни.

Няма други закрити пътеки, открити са две нови - N 38, за инвазивна диагностите в областта на съдовата медицина и N 82, за реконструктивни операции в урологията, казаха още от МБАЛ-Бургас.

Водещи

Най-четени