Ако приемате лекарство, не го смесвайте с грейпфрут! 28.05 | 11:40

Вижте с кои медикаменти това е опасно

От iNews

Цитрусовите плодове имат славата на имуностимулиращи, прочистващи, подпомагащи метаболизма, отслабването и какво ли още не. Част от предполагаемите им ползи са недоказани и въпрос на маркетингов трик, но едно е сигурно – ако приемате лекарство, не го смесвайте с грейпфрут.

Грейпфрутът усилва действието на съставките на лекарството и има опасност да "предозирате" – казано възможно най-опростено.

До това откритие се стигнало случайно. Учен тествал лекарство за кръвно (фелодипин) и се опитвал да разбере влияе ли се от прием на алкохол. При двойно заслепено проучване търсели вещество, което да прикрие вкуса на алкохола и част от тестваните да го поемат, без да разберат. Спрели се на сока от грейпфрут заради интензивния горчив вкус и наистина никой не разбрал че поема алкохол, но се оказало, че ефектът от лекарството бил четирикратно увеличен.

Само една чаша (250 мл) сок от грейпфрут е способна да увеличи нивата в кръвта на някои лекарства до 19 пъти, като действието се проявява след 30 минути и продължава до 3 дни.

Влияе при лекарства за високо кръвно налягане и сърдечни заболявания, при широко използвани калциеви блокери, при медикаменти за намаляване на холестерола, антикоагуланти, при лекарства като Diazepam, Tegretol, Xanax и антихистамини. Също така може да намали действието на лекарства за еректилна дисфункция като Viagra, съобщава БНР.

Водещи

Най-четени